Hart voor Medemblik: “Goed dat mensen die opriepen om te gaan rellen zijn opgepakt”

MEDEMBLIK – In een eerste reactie over de arrestatie van de zes inwoners van de gemeente Medemblik die opriepen om te gaan rellen, laat fractievoorzitter Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik weten dat het verschrikkelijk is om te zien hoe de ondernemers die toch al zo hard geraakt zijn door de coronacrisis nu ook nog eens een risico lopen door dit soort figuren die oproepen tot rellen.

In diverse Whatsappgroepen werd opgeroepen om boksbeugels en benzine mee te nemen om zo in de binnenstad van Medemblik te kunnen rellen. In gesprek met de redactie zegt Berlijn: “Wat je ook vindt van een loodzwaar middel als een avondklok, je blijft van andermans spullen af. Het oproepen om met rellen de boel slopen hebben niets met demonstratierecht of de kritiek op het kabinetsbeleid te maken.

In totaal zitten nu 7 inwoners van de gemeente Medemblik in voorarrest, behalve de zes die opriepen tot rellen op de Nieuwstraat in Medemblik ook een inwoner van Medemblik die afgelopen zondag werd aangehouden tijdens de rellen in Amsterdam.

Vandaag wordt al 1 van deze 7 voorgeleid aan de officier van justitie en volgende week volgt dan een snelrechtspraakzitting waar ze krijgen te horen wat de straffen gaan worden.. Opruiing is geen overtreding maar een misdrijf en wordt dan ook als een misdrijf bestraft. Op opruiing staat behalve een celstraf ook een lange taakstraf en boetes.

Reageren via facebook