16.5 C
Medemblik
22 september 2020 12:42
Medemblik Actueel.

Snelfietspaden in de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – De techniek staat niet stil, was 10 jaar geleden de elektrische fiets eerder een unieke verschijning, anno 2020 gaan zelfs scholieren op een elektrische fiets naar school. Nu zijn er bij de elektrische fietsen ook diverse gradaties, de normale elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot aan elektrische fietsen die met het grootste gemak 40km/u halen, de zogenaamde Speed Pedelec.

Met de komst van deze fietsen neemt het gevaar van ongevallen op fietspaden toe, de ‘normale’ fietser die zonder traphulp ondersteuning gebruikt maakt van het fietspad moet nu ineens rekening gaan houden met fietsers die 25 tot soms wel 50km/u rijden. Speciaal voor deze groep fietsers is er in Nederland de ‘Fietssnelweg’ bedacht.  Fietspaden voor het fietsverkeer dat vooral de wat langere afstanden fietst bij een wat hogere snelheid.

Deze fietspaden zijn aangepast voor dit soort fietsen omdat ze zijn voorzien van een breder wegdek en zijn scherpe bochten zoveel mogelijk uit de route gehaald. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een fietssnelweg ook zorgt voor minder verkeer op de gewone weg, omdat men vaker de fiets pakt.

Geert Mos (D66) wil van het college weten of ook zij plannen heeft om in de gemeente Medemblik fietssnelwegen te gaan aanleggen, zeker nu de provincie Noord-Holland ruim 4 miljoen euro beschikbaar stelt voor verbetering van het regionale fietsnetwerk. De provincie hanteert in dit soort gevallen, wie het eerst komt die het eerst maalt, en aangezien voor eind oktober het verzoek moet worden zijn ingediend wil Geert Mos dan ook weten of Medemblik deze subsidie gaat aanvragen.

In Nederland zijn nu 33 fietssnelwegen aangelegd en blijkt een groot succes te zijn. Wel zijn er voorwaarden verbonden aan het gebruik maken van een fietssnelweg en wie er gebruik van mogen maken.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?