PWF wil ook ‘Kindpakket’ in de gemeente Medemblik

Medemblik – 1 op de 9 kinderen in Nederland kunnen door het lage inkomen van hun ouders niet meedoen aan activiteiten die voor leeftijdgenootjes heel gewoon zijn. Daarom is het Kindpakket opgezet.

Een kindpakket is bedoeld om de participatie te bevorderen van kinderen uit arme gezinnen. In het onderzoek zijn 72 gemeenten geraadpleegd met een kindpakket of een andere bundeling van voorzieningen voor kinderen. De inhoud van het kindpakket verschilt per gemeente. Het bevat bijvoorbeeld kleding, speelgoed, tweedehands computers, een fietsregeling voor brugklassers, het lidmaatschap van een sportvereniging of korting op culturele activiteiten.

Bijna de helft van de gemeenten hanteert een inkomensgrens voor het pakket van ruim 110 procent van het sociaal minimum. Verschillende gemeenten kijken bovendien niet alleen naar het netto inkomen, maar houden ook rekening met eventuele schulden.

In driekwart van de gemeenten zijn organisaties als het Jeugsportfonds, voedselbanken en sociale wijkteams betrokken bij de totstandkoming van het kindpakket. Slechts 10 procent van de gemeenten betrekt kinderen bij de samenstelling van het pakket.

PWF: “maak dit ook beschikbaar voor de gemeente Medemblik”

siem zeilemakerDe fractie van de PWF wil bij monde van fractievoorzitter Siem Zeilemaker dat ook de gemeente Medemblik het ‘kindpakket’ gaat invoeren en stelt daarom vragen aan het college hierover. Zo vraagt Zeilemaker zich af waarom op de website van de gemeente Medemblik niets is terug te vinden over het ‘kindpakket’ en wat daar de reden van is. Zeker nu door de overheid in Den Haag hier extra middelen beschikbaar voor zijn gesteld.

Maar ook wil Zeilemaker weten of de gemeente Medemblik uberhaupt wel aan armoedebestrijding doet en dan speciaal voor kinderen.  Het liefst ziet Zeilemaker dat de gemeente Medemblik de gezinnen die hier voor in aanmerking kunnen komen actief gaat benaderen en gaat helpen of anders met een oplossing gaat komen om deze mensen te laten weten dat ze voor het ‘kindpakket’ in aanmerking komen.

De Ombudsman riep in 2013 het kabinet al op om met een ‘kindpakket’ te komen, een op de negen kinderen groeit volgens Dullaert op in armoede. “Gemeenten hebben een belangrijke rol in de bestrijding van armoede. Van veel basisbenodigdheden is volgens de ombudsman nu niet bekend of die voor kinderen in arme gezinnen nog wel toegankelijk zijn. Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben.

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.