Onnavolgbaar met een goede VPN

Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: Je rijdt door een tunnel en de verbinding met de radio begint te haperen of valt zelfs weg. Dit is eigenlijk een perfecte vergelijking met de werking van een VPN-verbinding. De auto dat is jouw data, de tunnel is de beschermlaag en alles buiten de tunnel is vrij toegankelijk. Aan de hand van dit voorbeeld gaan we uitleggen hoe een VPN-verbinding eigenlijk werkt!

De auto, de tunnel en de vrij toegankelijke wereld

We beginnen natuurlijk met de auto in dit verhaal. De auto kun je zien als het vervoersmiddel dat ervoor zorgt dat jouw data verzonden en ontvangen wordt. De data kan in dit geval van alles zijn. Zo kun jij websites bezoeken, films streamen of videogames spelen. De auto is het middel dat ervoor zorgt dat er verbinding gemaakt wordt tussen jouw mobiele device en de server waar de website zich bevindt.

De tunnel is de beschermende laag tussen jouw data en de vrij toegankelijke wereld. Maak je geen gebruik van een VPN, dan rijd je eigenlijk over een openbare snelweg. Iedereen kan jouw auto (met data) benaderen, zonder dat je hier iets aan kunt doen. Met een VPN wordt jouw data via een tunnel getransporteerd vanaf het moment dat je de data verstuurd. Ook wanneer de website op de server data terugstuurt, gaat dit direct via de tunnel. Zo is het voor hackers niet mogelijk om de data te onderscheppen.

Alle data die door de tunnel wordt getransporteerd, is versleuteld. Hierdoor kunnen hackers de data niet bij. De data loopt allemaal via de server van de VPN-aanbieder. Hoewel jouw IP-adres mee wordt gestuurd, wordt ook deze versleuteld. In het versleutelde bericht staat op dat moment alleen het IP-adres van de VPN-server. Dit is dan ook de reden dat jij bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix kunt kijken.

Wanneer Netflix namelijk kijkt naar het IP-adres om de locatie te bepalen en jij hebt verbinding gemaakt met een Amerikaanse server, dan denkt Netflix dat jij je ook daadwerkelijk in Amerika bevindt. Op eenzelfde manier is het mogelijk om geblokkeerde content te raadplegen, zoals films, series, games en meer!

Andere voordelen

Een ander voordeel van een VPN-verbinding is dat de data jij veilig over het internet kunt surfen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het invoeren van wachtwoorden of het raadplegen van jouw financiële gegevens. Door een VPN wordt daadwerkelijk elke actie die jij uitvoert op het internet, versleuteld. Log je bijvoorbeeld in bij internetbankieren, dan wordt ook deze data versleuteld. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om deze data te onderscheppen, waardoor hackers er ook niet mee aan de haal kunnen!

Ook voor jouw privacy heeft het grote voordelen. Veel aanbieders van reclames of advertenties maken gebruik van locatie specifieke gegevens om op maat gemaakte reclame aan te bieden. Denk bijvoorbeeld maar een de vliegtickets naar het land waar je zojuist op gezocht hebt. Met het gebruik van een VPN is dit verleden tijd. De aanbieders kunnen namelijk niet meer achterhalen wáár naar gezocht wordt en wíe ernaar zoekt!

Reageren via facebook