17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 16:58
Medemblik Actueel.

Medemblik start pilot biodiversiteit Burgemeester Smitpark Midwoud

MIDWOUD – De gemeente Medemblik is een pilot gestart in de Burgemeester Smitpark in Midwoud om een natuurlijk evenwicht te krijgen in onze leefgebieden. De pilot gaat in totaal vier jaar duren en zal bestaan uit diverse activiteiten die zij gaan uitvoeren.

De gemeente moet zorgen voor onderhoud aan het openbaar groen zoals het maaien van gras of klepelen zodat sommige bloem- en plantensoorten daarna niet meer kunnen groeien. Alleen heeft klepelen een negatief effect op de biodiversiteit en daarom gaat de gemeente Medemblik met deze pilot onderzoeken of er een andere manier van maaien is om zo een betere diversiteit in bloemen en planten te krijgen.

De pilot wordt op drie verschillende locaties in het Burgemeester Smitpark uitgevoerd. Op deze locaties laat de gemeente op verschillende manieren maaien om daarna het maaisel pas na enige tijd weer weg te halen. De grond krijgt dan de kans om te verarmen waardoor er een andere vegetatie kan ontstaan. Met de proef hoopt de gemeente drie plantensoorten terug te krijgen: de Kleine Ratelaar, de Koekoeksbloem en de Ooievaarsbek. Maar niet alleen is de pilot om de drie plantensoorten terug te krijgen, ook wil de gemeente met de pilot een betere leefomgeving voor vlinders, bijen en insecten creëeren. Dit zal gedurende de vier jaar dat de proef plaatsvind elk jaar gecontroleerd gaan worden.

Om de pilot te laten slagen richt de gemeente Medemblik zich nadrukkelijk op de omwonenden van het park, de inwoners van de gemeente Medemblik en de bezoekers van het park. Via een brief zijn de omwonenden op de hoogte gesteld van de pilot. Bij het park komen ook drie informatieborden te staan die de bezoekers van het park op de pilot attenderen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?