Medemblik Actueel.

De Rechtbank in Alkmaar

18-jarige verdachte zware mishandeling Andijk komt niet voor de rechter

ANDIJK – De 18-jarige verdachte van de zware mishandeling van 73-jarige Siebe eind december komt niet voor de rechter maar zal direct door het OM. zijn straf te horen krijgen tijdens een besloten OM-hoorzitting.

In Andijk ontstond een ware klopjacht naar de 3 daders waarbij zelfs jongens als daders werden aangewezen die totaal niets met de mishandeling te maken hadden. De politie waarschuwde de verdachtmakers dat deze kunnen worden veroordeeld wegens laster en smaad.

Lees ook: Jongeren mishandelen bejaarde man na klacht over afsteken vuurwerk

Maatwerk

Woordvoerster Marleen van Fessem  van het Openbaar Ministerie zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: ,,De afdoeningsmodaliteit (de wijze waarop een zaak wordt afgedaan) is een beslissing van de officier van justitie en vergt in elke zaak maatwerk. De officier van justitie baseert zich daarbij op alle relevante feiten in een dossier, zoals het bewijs en verklaringen van alle betrokkenen, maar ook de voorgeschiedenis en de persoonlijke omstandigheden van een verdachte, zoals iemands leeftijd of strafblad.

Over de uiteindelijke uitkomst in deze zaak kan ik niets zeggen, dat zal in juni pas blijken. Wel kan ik zeggen dat gevangenisstraf is uitgesloten, omdat dat alleen kan worden geëist en opgelegd door tussenkomst van een rechter. In z’n algemeenheid is het bij een OM-hoorzitting zo dat de officier van justitie aan een verdachte een werk- of leerstraf kan opleggen, een geldboete, en de verplichting tot het vergoeden van schade aan het slachtoffer. Maar nogmaals, hoe de uiteindelijke straf in deze zaak zal luiden is op voorhand niet te zeggen.”

Reageren via facebook