Weerbericht Medemblik: bewolkt, vanavond regen

MEDEMBLIK – Vanochtend trekt een hogedrukgebied van west naar oost over het land. Tegen het einde van de middag bereikt een warmtefront het zuidwesten om in de eerste helft van de avond noordoostwaarts over het land te trekken, waarna het hele land in de warme sector terecht komt.

De middagtemperatuur loopt op naar 7 graden bij een matige soms vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden/zuidwesten. In de nacht naar zaterdag daalt het kwik naar net boven het vriespunt en kan het lokaal glad worden.

Achter het koufront enkele buien in een regime met circa 200 J/Kg CAPE en redelijk wat windschering, multicells zijn dus mogelijk. Gezien de diepte van de onstabiliteit behoren ook onweer en korrelhagel dan tot de mogelijkheden.

Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en het noordwesten van Europa houden tot en met volgende week een hardnekkige zonale stroming in stand. De stroming zal hierdoor over het algemeen zuidwestelijk zijn en regelmatig passeren er fronten of randstoringen. De straalstroom bevindt zich wel vrij zuidelijk waardoor wij ons voor het grootste deel van de tijd in de polaire lucht zullen bevinden.

Tot het volgende weekeinde zien we een eenduidige ontwikkeling, uiteraard met enige onzekerheid die vooral het gevolg zijn van detailverschillen in de koers en timing van de verschillende (rand)storingen. Doordat we ons vaak in de polaire licht bevinden zal de neerslag ook vaak buiig van aard zijn en is ook de kans op winterse neerslag niet verwaarloosbaar.

Samengevat: Een vrij grote kans (60%) op een voortzetting van het wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal. Er is echter ook een redelijke kans (40%) op een overgang naar een rustiger en stabieler weertype, met 50% kans op temperaturen (ruim) boven normaal.(KNMI)

Reageren via facebook