Medemblikse Merel Braaksma (12) heeft de wind in de zeilen

MEDEMBLIK – Merel Braaksma uit Medemblik is pas twaalf jaar oud, maar nu al heel goed in de zeilsport. Haar talent is ook niet onopgemerkt gebleven door professionele coaches. Samen met haar trainers heeft ze zich een ambitieus doel gesteld: deelnemen aan de Olympische Spelen.

Normaal gesproken traint Merel voor Muiderzand maar voor dit interview keerde ze terug naar de plek waar het voor haar begon, Watersportvereniging Bestevaer in Medemblik. ‘Hier ben ik voor het eerst in een zeilboot gestapt’, vertelt Merel. ‘Toen ik zeven jaar oud was ben ik in een Optimist begonnen. Dat is een kleine boot waar de meeste kinderen het in leren. De eerste keer zeilen vond ik bijzonder, want het was iets heel nieuws. Toen ik het eenmaal een beetje onder de knie had, vond ik het hartstikke leuk. Eigenlijk leuker dan dat de anderen het vonden merkte ik.’ 

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Overgestapt naar een grotere boot

‘Op een gegeven moment wilde ik mee gaan doen aan wedstrijden. Tijdens mij bezoek aan de HISWA heb ik gepraat met de baas van Zeilvereniging & Regatta Center Muiderzand. Hij nodigde me uit om daar te komen kijken. Inmiddels zeil ik daar nu 2,5 jaar. Bij mijn oude vereniging wordt er recreatief gezeild en in Muiderzand staat alles in het teken van wedstrijden en lopen er professionele coaches rond. De wedstrijden die ik in Muiden zeilde, tegenover Muiderzand, kan ik me nog goed herinneren. Het water was toen heel mooi en ik eindigde voor de eerste keer in de top 10.’

Onlangs heeft Merel de overstap gemaakt naar een grotere boot. ‘Sinds kort vaar ik in een Laser 4.7. Momenteel heb ik daarin vijf trainingen gehad. Het is best wennen, hoor. Het zeil daarvan is een stuk groter dan dat van een Optimist, dus dat maakt het bij hardere wind zwaarder. Ik ben op best jonge leeftijd overgestapt naar dit type boot. Meestal switchen zeilers op een leeftijd van veertien jaar, maar ik heb dat nu al gedaan. Dat komt door mijn lengte. Ik was te groot voor een Optimist en dat werkte in mijn nadeel. Mijn concurrenten waren kleiner en lichter, dus daarom was het lastig voor mij om vooraan te varen. Gewicht is erg belangrijk bij deze sport.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Samen met vader Ruud

Niet alleen op het water legt Merel een flink aantal mijlen af, maar ook op de weg. ‘De wedstrijden vinden door heel Nederland plaats, maar ook daarbuiten. Zo heb ik al eens in de buurt van Marseille gevaren. Dit jaar gaan we daar waarschijnlijk weer naar toe. Ik zit in de eerste klas van het voortgezet onderwijs en gelukkig krijg ik veel medewerking vanuit school. Het komt weleens voor dat ik een dag vrij moet hebben omdat ik ergens ver weg moet zeilen.’

‘Samen met mijn vader Ruud ben ik elk weekend onderweg. Hij heeft zelf vroeger ook gezeild. Het is niet zo dat m’n vader dan de hele dag op de kant staat, want hij is ook bezig. Hij vaart mee op de rescueboot en helpt de coaches. Op de manier hebben we allebei het gevoel dat we het samen doen en dat vind ik erg leuk.’ 

Foto: Roos Bähr

Haar grote voorbeeld

Merel legt de lat hoog voor zichzelf. ‘Mijn grote droom is om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat wil ik zo graag. Gelukkig spreken mijn trainers ook geregeld hun vertrouwen in mij uit en dat vind ik erg fijn. Als ik mijn gestelde doel niet behaal, dan zou ik wel coach willen worden. Zolang het maar iets met sport en water te maken heeft. Zwemmen doe ik ook heel graag, daarom ben ik nu zwemjuf.’

Het is niet voor niets dat Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester Merels grote voorbeeld is. ‘Ik heb Marit een keer gezien en toen ben ik met haar op de foto geweest. Nu is ze met haar broer en coach Roelof in Tokio om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Op de zondagen is Roelof ook vaak in Muiderzand te vinden. Onder andere hij had mij geadviseerd om deze winter de overstap te maken van de Optimist naar de Laser 4.7.’

Wellicht als Roelof Merel nóg meer advies geeft, komt haar wens uit en kan ze ook haar opwachting maken in het Olympisch circuit!

Reageren via facebook