Medemblik Actueel.

foto door: www.pascalvanas.nl

Ook Medemblik staat stil bij 75 jaar na de Holocaust.

MEDEMBLIK – Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers.

Stilstaan bij Holocaustslachtoffers

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Waar kunt u het monument zien in de gemeente Medemblik

  • 27 tot en met 29 januari van 19.00 – 21.00 uur Medemblik bij het Garnizoensmonument aan de Breedstraat
  • 30 januari tot en met 2 februari in Wervershoof, op het plein bij het oude raadhuis
  • op 1 en 2 februari van 19.00 – 21.00 voor de Kapel in het centrum van Andijk.

Reageren via facebook