Hoe staat het met de goede voornemens?

In het begin van het jaar en na het passeren van blue Monday zijn we altijd erg goed in het terugkijken op het afgelopen jaar. Ook proberen we onze goede voornemens te realiseren en een voorspelling voor het jaar 2020 te maken. Wie gaat er als miljonair het nieuwe jaar in? Wie kan er echt stoppen met roken? En wie valt de overtollige kilo’s af?

Terug naar eeuwenoude tradities

In 2019 hebben we veel voorbeelden voorbij zien komen van de afbrokkeling van de Nederlandse identiteit. Nederland staat voor vrijheid, solidariteit en transparantie. We hebben gezien dat er al een aantal jaar een Sinterklaas discussie aan de gang is met voor- en tegenstanders van een zwarte piet. Het gevolg is verdeeldheid en een zwarte piet die niet altijd meer zwart is, maar wel roetvegen of een andere kleur heeft. Er is gediscussieerd over de organisatie van een kerstontbijt of -diner op basisscholen. Moeten aanhangers anders dan het christelijk geloof ook deelnemen aan het kerstontbijt of -diner? Moet er überhaupt wel een kerstontbijt of -diner op een basisschool georganiseerd worden?

Vooruitkijken naar de toekomst

Veel Nederlanders zijn het zat dat de Nederlandse normen en waarden steeds verder uithollen. In de peilingen doet de Forum voor Democratie het nog steeds erg goed. Met dichterlijke toespraken van frontman Thierry Boudet spint hij garen bij de toenemende ontevredenheid onder de bevolking. Het jaar 2020 zal een keerpunt zijn. We willen weer terug naar waar we vandaan kwamen. Enkele voorbeelden:

Klimaatverandering

Wist je dat de zeespiegel in de afgelopen 120 jaar met 20 centimeter is gestegen? Dat lijkt niet veel, maar voor een land als Nederland, dat voor 55% onder het zeeniveau ligt, is dat een forse toename van de zeespiegel. Inmiddels ervaren we een erg zachte winter, terwijl tien jaar geleden de temperatuur overdag nog geregeld een aantal graden onder het vriespunt was. De komende jaren zullen onstuimiger worden met warmere zomers en winters. Het kabinet treft daarom forse maatregelen en momenteel hebben we de stikstofcrisis. Het zou zo maar kunnen dat de kolencentrales gesloten worden, de veestapel verder moet inkrimpen of het aantal vluchten vanaf Schiphol wordt beperkt. Maatregelen die Nederlanders in het hart van de samenleving gaan raken.

Social gaming

Het gebruik van social media als Facebook, Twitter, Instagram en TikTok groeit met de dag. Is deze media wel zo sociaal of zorgt het ervoor dat mensen zich in een schijnrealiteit begeven? Menselijk contact wordt weer belangrijker en dat kan bijvoorbeeld door deelname aan een bingoevenement van een vereniging. Tulpenbingo.nl combineert zelfs twee oeroude Hollandse begrippen. Wist je dat Holland Casino recent in drie vestigingen Classic Bingo heeft gentroduceerd? Je moest eens weten hoeveel jongvolwassenen een gokje in het bingospel proberen. Meer deelname aan bingo in bijeenkomsten leidt ook onherroepelijk tot meer spelen op het internet. Helemaal met de legalisering van de gokmarkt zal ook online bingo meer in zwang komen.

Online gokken

Van social gaming is de stap naar online gokken nog maar klein. In 2021 kunnen we dan eindelijk legaal een gokje op het internet wagen. Stiekem kan dat nu ook al, maar dat is bij wet verboden. Tientallen Nederlandse bedrijven zullen zich op deze markt wagen, zoals Endemol en de Nederlandse Loterij. Het is de verwachting dat in 2021 honderduizenden Nederlanders een gokje op het internet wagen. Nadat de nieuwigheid eraf is zal dit aantal gaan afnemen tot een stabiel aantal. We zullen meer reclame van gokbedrijven gaan zien op de shirts van sportclubs. De ervaringen in omringende landen is dat het voetbal zelfs overspoeld zal worden. Kijk er niet raar van op dat je de gokreclame in de nieuwbrief en op de shirts, trainingspakken, boarding, stadion en toegangskaartjes tegenkomt.

Bezoek aan musea

Het leven zal zich meer op straat gaan afspelen en minder binnen de muren. We zoeken meer de natuur op en gaan er meer dagen op uit. Bijvoorbeeld naar de talrijke musea dat ons land rijk is. Zo combineren we een dag ontspanning met een verrijking van onze kennis en ervaringen van Nederland. Cultuur komt weer hoger op onze prioriteiten en misschien zelfs op een moderne bucket list terecht.

Reageren via facebook