4 Tips om je woning te wapenen tegen het weer

MEDEMBLIK – Zon, regen, wind, hagel en vorst: je huis en tuin hebben het hele jaar door veel te verduren. Wil je weten hoe je je woning het beste kunt wapenen tegen de natuurelementen? Hieronder vind je vier handige tips.

Kies voor zonwering

Met zomers die steeds warmer worden, is zonwering geen overbodige luxe. Niets is tenslotte vervelender dan wakker liggen, doordat je slaapkamer een sauna lijkt. Dankzij zonwering is het al snel zo’n 5 tot 7 graden koeler in huis. Kies daarom voor zonneschermen of zonnescreens voor je woning, of plaats een zonnescherm met knikarm als je ook meteen een schaduwrijk plekje in de tuin wilt creëren. Hier kun je zelf natuurlijk heerlijk vertoeven, maar ook je huisdieren en sommige planten zullen je dankbaar zijn voor dit koele plekje in de buitenlucht.

Plaats rolluiken

Rolluiken hebben meerdere voordelen. Allereerst bescherm je je woning ermee tegen storm- en hagelschade. Daarnaast werken rolluiken als zonwering, en helpen ze om je ramen te isoleren (waardoor er minder kou binnenkomt). Bovendien helpen rolluiken niet alleen om je woning te wapenen tegen de natuur, maar ook tegen inbrekers. Tot slot geven rolluiken je een stukje privacy en werken ze geluiddempend. Dit is wel zo praktisch als je midden in de stad of langs een drukke weg woont.

Ga voor isolatie

Door je huis goed te isoleren, komt er aanzienlijk minder kou naar binnen. Dit is natuurlijk niet alleen comfortabel voor jou en je gezinsleden; ook je stookkosten gaan aanzienlijk omlaag. Loop alle ramen, deuren en kieren dus eens na en investeer in dubbel glas en extra isolatie. Bedenk goed welk type isolatie het best bij je woning past. Bij sommige woning bespaar je het meest met spouwmuurisolatie, terwijl bij andere woning dak- of vloerisolatie het meest voordelig is.

Vergeet de tuin niet

Niet alleen je woning moet je wapenen tegen de natuur, ook de tuin heeft aandacht nodig. Met name met vorst is het verstandig om een extra rondje door de tuin te lopen. Check hierbij of alle buitenkranen zijn afgesloten en bescherm je planten tegen de kou. Zo kun je sommige planten beter in de schuur zetten. Daarnaast biedt een laagje bladeren over je planten ook een goede beschermlaag om deze te beschermen tegen de kou.

Reageren via facebook