16.7 C
Medemblik
23 september 2020 21:43
Medemblik Actueel.

Kogel is door de kerk, 50 woningen Wognum en 200 nieuwbouwwoningen in Medemblik

WOGNUM – In een toch nog soms felle discussie over de komst van in totaal 250 nieuwbouwwoningen in Wognum en Medemblik gingen dan op het laatst toch de koppen dezelfde kant op en nam de gemeenteraad het raadsvoorstel aan om in Wognum 50 nieuwbouwwoningen te gaan bouwen en in Medemblik 200 nieuwbouwwoningen.

Starters, 55-plussers maar ook sociale huurwoningen in Medemblik

Medemblik krijgt de grootste contingent woningen toegewezen, 200, deze komen op de voormalige weeshuisgronden, het gebied ten zuiden van Medemblik. In deze wijk moet een groot diversiteit aan woningen komen. De 200 woningen bestaan uit woningen voor starters op de woningmarkt, voor (aankomende) gezinnen, 55+ers en ook worden er ± 50 sociale huurwoningen gebouwd.

De ‘Schepenwijk 3’ zoals de wijk waarschijnlijk gaat heten moet vooral veel diversiteit kennen door aanleg van waterpartijen en is vooral gericht op duurzaamheid, zo zal de wijk gasloos worden gebouwd. Om de wijk goed in te passen in het landschap is het nodig een aantal aandachtspunten en zichtlijnen te benoemen waar bij de verder uitwerking rekening gehouden moet worden. Ook de bereikbaarheid van de wijk hoort hierbij. De wijk wordt ontsloten voor gemotoriseerd verkeer via de Bolzijl en voor langzaamverkeer via de bestaande wijk Schepenwijk II en de Brakeweg. De ontsluiting via de bestaande wijk Schepenwijk II wordt tevens de calamiteiten ontsluiting.

50 woningen Wognum maar geen super goedkope modulaire woningen

Het voorstel van GroenLinks om vooral meer goedkopere huurwoningen te gaan bouwen vond geen meerderheid in de gemeenteraad, GroenLinks wilde de toenemende vraag aan goedkope huurwoningen voor bijvoorbeeld jongeren en/of alleenstaanden oplossen door dichter op elkaar te bouwen en gebruik te maken van modulaire woningen, woningen die al in de fabriek worden gebouwd en enkel nog op de plaats hoeven worden te gezet en afgebouwd.

De gemeenteraad besloot dat in Bloesemgaerde-Noord nu 25% sociale huurwoningen komen, 25% goedkope koopwoningen en de rest in de hogere segment komen. Wethouder Andrea van Langen waarschuwde de raad er nog wel voor dat de diversiteit van de wijk in gevaar komt als er teveel goedkope koopwoningen worden gebouwd maar de gemeenteraad wees haar voorstel toch af en besloot anders.

Meer vaart achter bouwen woningen

De gemeenteraad is dan nu wel akkoord gegaan met de bouw van 250 woningen maar dat wil niet zeggen dat morgen al de eerste heipalen de grond in kunnen worden geslagen. Eerst moet de gemeente nog met haar plannen naar de provincie die ook haar akkoord moeten geven, daarna is er nog een periode waarin mensen protest kunnen aantekenen tegen de komst van deze woningen.

Of zoals Jan de Vries(VVD) donderdagavond wist te melden, “De termijn van 6 jaar moet korter worden, dat is ons beloofd, het is niet uit te leggen dat het zes jaar moet duren voor er eindelijk gebouwd kan worden, zeker niet in een land als Nederland.”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?