Joeps video’s met NERF-wapens zijn een schot in de roos

MEDEMBLIK – Joep Kraakman (15) uit Medemblik houdt zich graag bezig met NERF-wapens en met video’s maken. Een gouden combinatie, zo blijkt uit de cijfers op YouTube. Op dit kanaal heeft Joep bijna 100.000 volgers en zijn populairste filmpje ‘Nerf Gun Game 2.0’ is maar liefst 28 miljoen keer bekeken. Medemblik Actueel ging hierover met hem in gesprek. Natuurlijk bleef een kijkje bij het indrukwekkende arsenaal ook niet uit.

Eerst even een korte uitleg wat NERF inhoudt. Op Wikipedia wordt deze term als volgt omschreven: ‘De naam NERF staat voor “Non-Expanding Recreational Foam” (Nederlands: niet uitzettend schuim voor recreatief gebruik). De meeste producten die onder dit merk op de markt gebracht worden, zijn speelgoedwapens waarvan de “munitie” is gemaakt van kunstschuim.’ Eigenlijk zijn het dus speelgoedpistolen waarmee je zachte kogeltjes en pijltjes van foam kunt wegschieten.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Schot in de roos

Joep zit in de vierde klas van het VWO en naast tennis is zijn eigen YouTube-kanaal een grote hobby van hem. “Voor mijn verjaardag, zo’n 3,5 jaar terug, kreeg ik van mijn ouders een camera voor op mijn hoofd. Toen ik een video van iemand anders onder ogen kreeg, die ook een NERF Gun-game speelde, wilde ik dat zelf ook uitproberen. Destijds had in al een aantal NERF-wapens, dus het spel kon beginnen.

In mijn eerste filmpje spelen mijn vader en broertje mee. Uiteindelijk is die bijna vier miljoen keer bekeken. Hoe dat zo is gekomen weet ik niet, maar dit was voor mij het begin. Met mijn eerste video heb ik heel veel geluk gehad, want daardoor ben ik in het algoritme terechtgekomen en dat zorgt ervoor dat ik heel goed online zichtbaar ben. Zo’n groot aantal views, meerdere miljoenen, geeft echt een kick.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Van a tot z

Aanvankelijk vond ik het game-aspect erg leuk, maar ik kreeg steeds meer plezier in het filmen en de nabewerking. Ik ben altijd erg benieuwd naar het eindresultaat. Als ik nu terugkijk naar mijn eerste video, is die heel simpel. Nu houd me ook steeds meer bezig met tekst in beeld, bepaalde effecten en mooie muziek. Ik realiseer ongeveer twee of drie grote video’s per jaar en daarnaast om de anderhalve maand een kleiner project.

Joep doet alles zelf rondom de video’s. “Met de video die bijna dertig miljoen keer bekeken is, ben ik ongeveer 150 uur bezig geweest. Ik bereid alles voor, ik monteer de beelden en doe de nabewerking. Vooral het vinden van een goede locatie, zoals het Stoommuseum, is een uitdaging. Van tevoren bedenk ik een heel script. In de filmpjes lijkt het alsof alles gewoon ter plekke gebeurt, maar dat is niet zo. Zelfs over de kleding denk ik vooraf na. Mijn vrienden helpen mij bij het maken van de video’s. De opnames nemen ongeveer zeven uur in beslag. In mijn ogen is dat werk en dus betaal ik ze daar ook voor.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Inspiratiebron

De nieuwe wetgeving rondom content voor kinderen op YouTube maakt het er niet gemakkelijker op. “Nu richt ik me voornamelijk op kinderen met een leeftijd van tien tot dertien jaar. Zij vinden buitenspelen en NERF-pistolen interessant. De regels die voor deze doelgroep gelden, worden steeds strenger. De inkomsten die ik uit de advertenties put, zijn afhankelijk van het aantal views. Eind 2019 moet ik bepaald hebben of ik op deze manier door wil gaan. Moet ik een andere doelgroep kiezen? Video’s maken over een onderwerp? Ik weet het nog niet… 

Joep zijn voorbeeld is Aaron Esser. “Hij is mijn inspiratiebron. Deze Canadees is wereldwijd heel populair. Hij heeft ooit op een productie van mij gereageerd. Toen ging ik helemaal stuiteren, ik was zo blij. Hij heeft ook weleens mijn filmfragment in zijn eigen video ‘Made by the fans’ gebruikt. Dit zorgde vervolgens weer voor een boost voor mijn YouTube-kanaal. Mijn video’s worden wereldwijd bekeken: Amerika, Canada, Engeland, Australië. Eigenlijk is mijn bereik in Nederland maar klein.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Contract

Hoe komt Joep toch aan zo’n arsenaal? “Van X-shot, een B-merk, krijg ik om de twee of drie maanden een pakket met daarin meerdere wapens toegestuurd. Zij hopen dan dat ik die ga gebruiken in mijn video’s. Mijn duurste wapen kost zo’n € 150,00. Ik koop ook weleens exemplaren op rommelmarkten. Dat is heel leuk, want daar kom je vaak oudere varianten tegen en die kosten maar rond de € 5,00. Een mooi bedrag, want ik gebruik de wapens eigenlijk alleen voor in de filmpjes. Ik loop er echt niet elk weekend mee door het huis te rennen.

Momenteel ben ik bezig met een contract sluiten met Hasbro. Dit is de eigenaar van het speelgoedmerk NERF. Zij willen graag dat ik meewerk aan een soort korte reclamevideo’s. Ik geef dan uitleg over het product. Deze zijn dan bijvoorbeeld te zien op sites als Bol.com. Ook daar kijk ik naar uit. Op een bepaald moment zal ik waarschijnlijk klaar zijn met NERF. Wat er dan op mijn pad komt zien we dan wel weer. Het is in elk geval een mooie ervaring.

Foto: Roos Bähr

[signoff]

Reageren via facebook