27.1 C
Medemblik
13 augustus 2020 14:00
Medemblik Actueel.

Foto: Medemblik Actueel

GroenLinks: ‘groen is niet altijd groen’

MEDEMBLIK – Het is weer tijd voor de jaarlijkse algemene beschouwingen en dat geeft de politie partijen in de gemeenteraad de kans om hun wensen voor 2020 te ventileren, zo ook GroenLinks die vooral duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Fractievoorzitter Ria Manshanden: ” Met op de achtergrond boze boeren, bouwvakkers en leerkrachten wordt in Medemblik het geld verdeeld en mogen we een beschouwing houden over het afgelopen jaar en een blik richten op de toekomst. Eerst een schets van de tijd. Het is lang geleden dat economische  en natuurbelangen zo lijnrecht tegenover elkaar stonden. Een paar weken geleden wilden wij en D66 vragen stellen over het round-up gebruik in onze gemeente. Dat hebben we uitgesteld naar rustiger tijden. We hoorden de tractoren al ronken voor het bordes.

Wat is er aan de hand ? We bevinden ons in een overgangsfase van een lineaire naar een circulaire economie. Van een economie van onbegrensde groei naar een inclusieve economie die ook rekening houdt met welzijn en kwetsbare waarden. Dat gaat niet zonder slag op stoot en de lasten van veranderingen moeten eerlijk worden verdeeld.

Ondertussen gebeurt er veel. Overal verschijnen zonnepanelen, zie je elektrische auto’s rijden en natuurprojecten ontstaan en worden er driftig vlinders, libellen en vogels geteld en bomen geplant. Wij blijven echter waakzaam en komen zeker terug op het round-up verhaal. Ook zien we het Programma Duurzaamheid te weinig terugkomen bij  gemeentelijke projecten. U kunt binnenkort een bespreeknotitie van ons verwachten en…… groen is niet altijd groen. Zoals bv. de energieproductie van biomassa en wat doet geothermie met onze bodem op de lange termijn?

Naast dit alles zien we een andere trend : Er wordt  niet meer als vanzelfsprekend geloofd in onderzoeken door professionele bureaus. Van links tot rechts worden,ook door burgers , nieuwe cijfers gepresenteerd en lijken eerdere feiten niet meer te tellen. Kennelijk is er geen vertrouwen meer in elkaar en de overheid. Onze reactie daarop : Waar cijfers en feiten niet meer tellen, gaat het om inspirerende verhalen, visie, beleving, smaak,ervaring en het geven van richting. Wat dat betreft zien we de komende nieuwe Omgevingswet met Omgevingsvisies als een grote kans.

Nu de begroting van 2020. De speelruimte in Medemblik wordt enorm beperkt, naast de noodzakelijke post van zorg en ondersteuning, door een aantal te ambitieuze projecten. Zoals  MFA Abbekerk, Zwembad Wervershoof, parkeren in Medemblik en een Sporthal te Wognum.

Om alles rond te krijgen wordt er o.a. beknibbeld op kunst en cultuur, het programma duurzaamheid en het gemeente nieuws in De Medemblikker. Dat moeten we niet doen, dat is de dood in de pot. Veel beter is het om nuchter en realistisch naar de haalbaarheid van die projecten te kijken. Alle initiatieven die de beknibbelzaken terug willen draaien steunen we.

Tenslotte een nabrander : Ons valt de stroperigheid van de besluitvorming t.a.v. een aantal projecten op; we laten onze keuzen te veel bepalen door burgers, die natuurlijk keihard voor hun belang gaan. Participatie oké, maar van ons wordt een zekere afstand en duidelijkheid verwacht. Wij gaan in ieder geval wat de grote projecten betreft, voor eenvoud, hergebruik en groen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?