OPPERDOES – In tegenstelling tot recreatieparken in Twisk en Oostwoud heeft de gemeenteraad een aantal jaren geleden besloten om de recreatiefunctie van park De Brug in Opperdoes op te waarderen. Probleem is alleen dat in De Brug een negental recreatiewoningen permanent bewoond worden, waarvan sommige al sedert de oplevering van het park.
GroenLinks en D66 stellen vragen
Het college heeft nu besloten om deze bewoners een persoonlijke ‘gedoogbeschikking met uitsterfconstructie’ te verlenen teneinde de recreatievoorziening in stand te kunnen houden. Hierover hebben wij de volgende vragen:
- In een informatienota van 16-10-2019 aan de raad heeft u geschreven: “Als na anderhalf jaar blijkt dat het park geen toeristisch toekomstperspectief heeft, dan krijgen de bewoners met een persoonsgebonden gedoogbeschikking een permanente persoonsgebonden beschikking.” Het lijkt erop dat het park nog altijd niet verkocht is. Toch houdt u vol dat er sprake is van toeristisch toekomstperspectief. Kunt u aangeven waarop die overtuiging is gebaseerd?
- In de concept gedoogbeschikking van 30-09-2021 geeft u aan dat u kiest voor een ‘gedoogbeschikking met uitsterfconstructie’. In de toelichting bij de beschikking staat tegelijkertijd: “… een handhavingsverzoek van een belanghebbende kan tot gevolg hebben dat wij alsnog genoodzaakt zijn om van onze handhavende bevoegdheid gebruik te maken.” Kunt u aangeven wat deze gedoogbeschikking dan feitelijk voor waarde heeft?
- In de toelichting staat ook: “Wij hebben geconstateerd dat wij nagenoeg op hetzelfde punt staan qua besluitvorming als anderhalf jaar geleden.” Hoe gaat u deze jarenlang slepende patstelling doorbreken?
- Het toeristisch toekomstperspectief is mede gebaseerd op de veronderstelling dat er nogmaals eenzelfde hoeveelheid recreatiewoningen op het park bijgebouwd mag worden. Hoe gaat u in deze tijd van woningschaarste en gebrek aan handhavingscapaciteit voorkomen dat deze recreatiewoningen ook weer meteen permanent bewoond gaan worden?
Reageer