Brandpreventieweken, veel tips om brand te voorkomen

MEDEMBLIK – De helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Dat komt door de toename van het aantal elektrische apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, tablet en laptop. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

Tip 1. Laad je apparaten overdag op, niet ’s nachts

Is je telefoon, tablet of apparatuur volledig opgeladen? Dan is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen. Zo voorkom je dat het apparaat ‘overladen’ is en de batterij of accu oververhit raakt.

Tip 2. Gebruik originele laders en snoeren

Zorg er ook voor dat de aansluiting van je oplader schoon is.

Tip 3. Zet je apparaat, zoals een laptop, op een vlakke ondergrond zodat deze kan ventileren

Zorg ervoor dat apparaten, opladers en batterijen hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek ze dus niet en leg ze niet op of tussen de kussens van bijvoorbeeld een bank.

Brandweer zoekt speurneuzen

Vooral jongeren maken veel gebruik van oplaadbare apparaten zoals een smartphone. In de online game ‘Brandweer zoekt speurneuzen’ gaan kinderen op zoek naar de oorzaak van de brand en leren ze hoe ze oplaadbare apparaten veilig kunnen opladen. Speel de online game op: www.brandweerzoektspeurneuzen.nl

[signoff]