20 C
Medemblik
20 mei 2020 17:56
Medemblik Actueel.

Wervershoofse broccoli-teler aan de schandpaal genageld vanwege spuiten gif

WERVERSHOOF – Medewerkers van broccoli-teler Maarten Botman uit Wervershoof zijn volgens Zembla jarenlang bewust blootgesteld aan landbouwgif. Beelden van Zembla tonen aan dat de regels meerdere malen worden geschonden.

Maarten Botman zegt tegen het NHD dat hij vreselijk spijt heeft dat hij onkruidverdelger aan het spuiten was terwijl er ook mensen op het land liepen.

,Ik heb hier lering uitgetrokken”, zegt Botman. ,,Ik ben op de vingers getikt door de milieudienst omdat er personeel in de buurt was. Dat mag niet en dat moet ook helemaal niet. Maar we moeten allemaal wel eens ons moment pakken in dit werk en dan zit het niet altijd mee,” zegt Botman in het NHD.

Vanwege gezondheidsrisico’s, mag niemand tijdens het spuiten van gif op het veld zijn. Op de beelden zien we de teler zelf, maar ook sommige medewerkers zonder enige bescherming rondlopen. Jeroen Brandenburg, bestuurder bij vakbond FNV, schrikt van het beeldmateriaal. “Dit is niet hoe je met mensen omgaat. Er wordt gewoon doorgewerkt terwijl je eigenlijk niet mag werken tijdens het spuiten.”

Het loonbedrijf laat in een reactie aan Zembla weten dat het de verantwoordelijkheid van de teler is om te zorgen dat er geen personeel op het land aanwezig is als er met gif wordt gespoten, lopen er wel mensen dan moet ik deze wegsturen, soms schiet dat er bij in, aldus de medewerker.

Ondertussen is door de PvdA in de Tweede Kamer al vragen gesteld aan de minister hoe dit mogelijk is.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook