12.5 C
Medemblik
8 juli 2020 03:22
Medemblik Actueel.

Bloemkooloogst deels verloren door ganzenpoep

WESTFRIESLAND – Juist nu de vraag naar bloemkool ontzettend hoog is, zien de bloemkooltelers grote delen van hun oogst verwoest worden door de ganzen die de boel opeten en hun uitwerpselen op de bloemkolen achter laten zodat deze ongeschikt zijn voor consumptie.

Andijker Piet Dekker zit met zijn handen in het haar als hij naar zijn bloemkolen kijkt, de schade voor Dekker loopt in de duizenden euro’s omdat hij de bloemkolen niet meer kan oogsten.

Maar ook de overige kolentelers hebben veel last van de grote hoeveelheden ganzen en de uitwerpselen die zij achterlaten.

Op vragen van de redactie aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zegt het NVW dat zij bij controles scherp letten op de aanwezigheid van uitwerpselen afkomstig van o.a. ganzen en zodra deze wordt aangetroffen de hele partij voor consumptie wordt afgekeurd. Doordraaien is dan nog de enige optie, of laten verrotten op het land.

De boeren in Westfriesland roepen al jaren om een beter ganzenbeheer, eieren draaien werkt niet, er moet volgens de boeren meer op deze beesten worden gejaagd of zoals ze bij Schiphol doen, vangen en vergassen dan kan het vlees weer voor consumptie worden gebruikt.

Waterbergingen hoofdschuldige

De boeren wijzen met het beschuldigende vingertje naar de vele waterbergingen in Westfriesland en de aanleg van de Markerwadden, een eilanden groep in de Markerwaard. De ganzen komen met tienduizenden tegelijk op deze waterrijke gebieden af.  Volgens Landschap Noord-Holland is er wel een middeltje maar die is vrij intensief, dat is het insmeren van de eieren met olie om ze te voorkomen dat ze uitkomen.

Maar voor nu zitten de boeren met de handen in de haren en zien grote delen van hun oogst verloren gaan.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?