Paardenbak Andijk blijft de gemoederen bezighouden.

ANDIJK – Het speelt al vele jaren, de ruzie tussen de buren en de gemeente Medemblik over het toestaan van een paardenbak Andijk. Alles draait nu om het wel of niet toestaan van een stal op deze paardenbak.

De gemeente Medemblik had na veel gepingpong de bouwvergunning verleend omdat de gemeenteraad, mede door de raadsbreed gesteunde VVD-motie, twee dingen had gedaan. Ten eerste een zgn. projectbesluit genomen waarmee de vergunning kon worden verleend, en ten tweede de aaanduiding paardenbak ook in het nieuwe bestemmingsplan Dorpskernen III op het perceel in Andijk had vastgelegd.

Lees ook: Gemeenteraad Medemblik snijdt zich diep in de vingers met paardenbak Andijk

De buren van deze paardenbak zijn elke keer in beroep gegaan zo ook tegen het bestemmingsplan ‘Dorpskernen III’, die zie in 2015 hebben verlopen bij de Raad van State. Op 1 punt na, De Raad van State besloot dat er 1 onderdeel uit het bestemmingsplan moest worden gehaald, de toestemming ‘paarden houden’ mocht niet gaan gelden voor de garage die ook op het perceel staat.

Lees ook: Meerderheid paardenbakken gemeente Medemblik illegaal

Op de rest van het perceel, waaronder dus de paardenbak, mogen wel gewoon paarden worden gehouden. Het probleem draait nu dus om de garage. In het bestemmingsplan heeft de rechter de garage eruit gehaald maar in het projectbesluit stond de garage nog wel, waarop de omwonenden weer de stap naar de Raad van State hebben gemaakt om dit aan te vechten. De gemeente zegt dat als er verschillen waren tussen het projectbesluit en het bestemmingsplan dit niet zo is bedoeld, en dat het toch uit eindelijk gaat om het bestemmingsplan en juist in het bestemmingsplan is die garage uitgehaald waardoor die de bestemming ‘paarden houden’ heeft verloren.

Jan de Vries, VVD-fractielid in de gemeenteraad van Medemblik, vraagt zich af of dit bestemmingsplan nu wel handig is voor de paardenhouders. De Vries zegt, “de omwonenden hebben het hoger beroep tegen het projectbesluit doorgezet wat eigenlijk nutteloos is omdat het juist draait om het bestemmingsplan en daar is de garage uitgehaald.