25.1 C
Medemblik
12 augustus 2020 23:38
Medemblik Actueel.

Foto Archeologisch voetspoor: Toos Brink

Archeologie West-Friesland niet alleen opdrachtgever maar ook uitvoerder

WESTFRIESLAND – De gemeenteraad wil dat het college meer grip gaat krijgen op Archeologie West-Friesland die niet alleen de archeologische QuickScan uitvoert maar ook het Programma van Eisen opstelt én het archologisch onderzoek uitvoert. In een niet ingediende amendement ini 2017 stelt de gemeenteraad van Medemblik dat dit niet wenselijk is, zij willen dat de subsidies die Archeologie West-Friesland nu krijgen slechts mag worden verstrekt als het onderzoek zelf door een andere organisatie wordt uitgevoerd.

Op 26 april 2018 kwam er een motie “Meer transparantie en grip raad op Gemeenschappelijke Regeling Archeologie Westfriese gemeenten” in stemming waarin de gemeenteraad de wens uitspreekt dat de gemeenteraad meer zicht en grip moet krijgen op de organisaties die gemeenschappelijke taken uitvoeren en wilde een onderzoek waarin moet worden onderzocht of de centrumgemeente-contructie wenselijk is en welke andere constructies er zijn voor gemeenschappelijk archeologietaken. (Lees hier de motie (PDF))

In 2018 zijn vier archeologische veldonderzoeken uitgevoerd in de gemeente Medemblik:

  1. . In Andijk zijn door Archeologie West-Friesland ten behoeve van nieuwbouw aan de Kleingouw gedurende twee dagen drie kleine proefputten gegraven op zoek naar de vroegmiddeleeuwse nederzetting
  2. Aan de Pekelharinghaven 18 in Medemblik is voor een particulier door Archeologie WestFriesland gedurende twee dagen de toekomstige huiskavel opgegraven. Deze particulier heeft de archeologie-subsidie aangevraagd.
  3. In Kasteel Radboud (Rijksmonument) te Medemblik is gedurende een halve dag door Archeologie West-Friesland het uitgraven van de vetput voor de nieuwe keuken van het restaurant begeleid.
  4. De archeologen van RAAP BV (Weesp) hebben het 150Kv tracé van Middenmeer naar Westwoud begeleid gedurende meerdere dagen.

Nu beslist Medemblik net alleen hierover, mochten de overige 6 gemeenten het wel goed vinden zo dan blijft alles bij het oude.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?