19 C
Medemblik
20 september 2020 15:50
Medemblik Actueel.

Is de Victorie van het nostalgische chocolademerk Ringers in Medemblik gestart?

MEDEMBLIK – In de nieuwe ruimte van het Bakkerijmuseum in het naastgelegen pand heeft afgelopen zondag de bijzondere opening van de pop-expositie over Ringers plaats gevonden. Familieleden leverden daarvoor materiaal uit het familiebezit. In aanwezigheid van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de oprichters van de Ringers Chocoladefabriek werden verschillende chocoladeworkshops gevolgd. Geheel in traditie met Ringers werden er bonbons gemaakt. Zelfs waagden de nazaten zich aan de beroemde kersenbonbon. Ook werd er geschilderd met chocola.

Het werd duidelijk dat je niet zomaar goede chocolade kunt maken en dat er voor het herontwikkelen van de beroemde Ringers chocolade goede begeleiding nodig hebt. Daarom was de aanwezigheid van top-patissier en winnaar van de Gouden Gard, Menno Spataro zeer welkom. Er is besloten om hem te vragen om opnieuw 1e klas chocoladeproducten te ontwikkelen die in Alkmaar onder het nostalgische merk Ringers kunnen worden verkocht. Kees Klaassen van de oud-Hollandse snoepwinkel Inde Soete Suyckerbol aan de Voordam gaat een belangrijke rol spelen bij de verkoop en distributie van de nostalgische Ringers producten op de Alkmaarse en Noord-Hollandse markt.

Tekst gaat door onder de foto

Vooralsnog gaat het alleen om Ringers repen en bonbons. Mallen die zijn gebruikt voor de chocoladeproducten zullen daarna worden verwerkt als gevelbeplating in een nieuwbouwdeel van de gerestaureerde Ringers Chocoladefabriek.

Menno Spataro uit Hoorn volgde de mbo-opleiding Horizon College, afdeling Brood en Banket in Heerhugowaard en volgde daarna masteropleidingen patisserie en chocolaterie bij het CULINAIR CENTRUM BEVERWIJK. Vanwege zijn passie voor de patisserie kende hij het Bakkerijmuseum al langer en had er ook al met chocola geschilderd. Tijdens zijn studie won hij al de prestigieuze vakprijs voor jonge talentvolle patissiers Gouden Gard. Daarna reisde hij enkele jaren de wereld over als lid van het innovatieteam van chocoladedecorateur Dobla in Heerhugowaard. In juni opent hij in Hoorn zijn eigen chocolade-atelier en patisserie Spataro Chocolaterie & Patisserie. Hier zullen de nieuwe Ringers-producten worden vervaardigd, naast andere Spataro-specialiteiten.

De familie vindt het extra leuk dat hij net zo oud is als Henk Ringers in 1905 toen hij zijn eigen bonbonatelier begon, en ziet ook andere overeenkomsten in beider levenspad.

Gewerkt wordt uitsluitend met Fairtrade chocolades met een cacaogehalte tussen de 40 en 62%, waarvan de cacaobonen afkomstig zijn van van gecontroleerde cooperaties van cacaoboeren in West-Afrika en Zuid-Amerika. Dit is in lijn met het gedachtengoed van de (over)grootouders van de familieleden die zondag bijeen kwamen in het Bakkerijmuseum.

Tekst loopt door onder de foto

Met het op de markt brengen van nieuwe Ringers chocolade willen de nazaten van de oprichters van de Ringers Chocoladefabriek vooral de herinnering levend houden aan deze episode in de Alkmaarse geschiedenis. Het gaat om kleinschalige productie, waarbij kwaliteit belangrijker zal zijn dan kwantiteit. De eerste producten worden in het najaar geïntroduceerd.

De familie was zondag onder de indruk van het vakmanschap van Menno Spataro. Dit past bij het voortdurende streven naar de hoogste kwaliteit dat Ringers onderscheidde van concurrenten.

Het was mooi om te zien hoe vanuit alle verschillende achtergronden de passie voor kwaliteitschocolade samenkwamen in Medemblik… De eerste slag in de Victorie van Chocolade in Alkmaar is al gewonnen!

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?