3.6 C
Medemblik
18 januari 2021 01:28
Medemblik Actueel.

Medemblik: Samenwerking Horizon en Parlan loopt niet soepel

MEDEMBLIK – De contacten tussen Parlan en Horizon zijn verre van ideaal, de gemeente heeft signalen ontvangen dat de samenwerking niet altijd soepel loopt maar zegt er bij vertrouwen te hebben in de professie van beide aanbieders die de belangen van de jongeren voorop stellen.

Parlan raakt haar contract met de gemeenten in de Kop van Noord-Holland kwijt aan Horizon Jeugdzorg maar vanaf dag 1 is het hommeles en moest er zelfs een rechter aan te pas komen om de ruzies te sussen.

Nu blijkt dat Horizon niet in staat is om aan zeker 5 jongeren niet de hulp, kwaliteit en veiligheid te bieden die zij nodig hebben waardoor deze zijn overgeplaatst naar de Parlan loctie Transferium in Heerhugowaard. De gemeente laat weten dat daar waar de contractuele afspraken met Horizon Jeugdzorg niet worden nagekomen zij via contactmanagement hier Horizon Jeugdzorg op zal gaan wijzen.

Sluiting Transferium

Mocht in de (nabije)toekomst Parlan besluiten om Transferium in Heerhugowaard te sluiten, dan is het nog maar de vraag of Horizon Jeugdzorg voldoende mogelijkheden heeft om jongeren op te vangen. Eerder werd bekend dat de jeugdzorg die nu door Horizon wordt geleverd niet geschikt is voor elke jongeren. De wethouder denkt dat Horizon Jeugdzorg binnen de eigen organisatie voldoende mogelijkheden heeft om deze groep jongeren op te vangen al kan dat wel betekenen dat deze groep mogelijk buiten Noord-Holland moet worden opgevangen, dit is geen unicum, ook Parlan plaatste jongeren die specifieke zorg nodig heeft soms in een andere jeugdzorgplus locatie elders in Nederland.

De wethouder laat weten dat JeugdZorgPlus de meest intensieve vorm van jeugdhulp is, en deze niet overal kan worden gegeven maar bij specifieke instellingen.

Raad voor de Kinderbescherming zet vraagtekens bij locatie Antonius

Medemblik gaat op korte termijn om tafel met de Raad voor de Kinderbescherming over de twijfels die zij hebben geuit over de locatie Antonius in Castriucum, het onderwijs en de behandeling. Ook de rechter concludeerde eerder dat gelet op de verbouwing van Antonius deze te vroeg is open gegaan en zo doende niet voldeed aan de vereisten voor zorg en veiligheid.

Over de uitspraak van de rechter waarin deze besloot dat 1 jongere niet op de locatie Antonius mocht worden behandeld zegt Horizon in een reactie de uitspraak ‘kortzichtig’ te vinden. Medemblik heeft contact gehad met de Inspectie van Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de uitspraak van de rechter, hieruit bleek dat de inspecteur vertrouwen heeft in de aanpak van Horizon Jeugdzorg maar dat er nog voor de zomer een inspectie gaat plaatsvinden, wat gebruikelijk is na een opstartperiode.

Medemblik laat weten dat de achttien Noord-Hollandse gemeenten een gezamelijke contractmanagement hebben geregeld die belast is met toezicht op de contractuele afspraken die zijn gemaakt tussen Horizon Jeugdzorg en de 18 gemeenten.

[signoff]

 

Reageren via facebook