Bellenscherm om plastic uit afvalwater te halen

WERVERSHOOF – De eerste plannen werden al in september 2017 op Europees niveau gemaakt tussen de diverse waterzuiveringsbedrijven om een techniek te ontwikkelen waarmee vroegtijdig al microplastic uit het water kan worden gehaald. Dat er nog veel winst is te behalen door het verbeteren van rioleringssystemen werd al snel duidelijk en ook het verstandig omgaan met zuiveringsslib en innovatie is een pré werd in 2017 besloten.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat er verschillende cijfers in omloop zijn over het aandeel microplastics dat zuiveringsinstallaties in de EU European Union   uit het afvalwater verwijderen (zuiveringsrendement). Eunomia heeft literatuuronderzoek gedaan naar zuiveringsrendementen van microplastics en komt op 53 tot 84 procent. De sector (Eureau) komt met waarden van 80 tot 99 procent.

Waterzuivering Wervershoof start nu experiment met bellenscherm

Vanaf 1 juni zal het onderzoeksconsortium een ‘bellenscherm’ gaan plaatsen waarmee microplastic eerder kan worden tegen gehouden en uit het water worden gehaald. Microplastic is een milieuramp aan het worden, het wordt o.a. gebruikt in cosmetica en kan via het oppervlaktewater ook in ons drinkwater terecht komen en zijn schadelijk voor mens en dier.

De proef gaat in totaal een jaar duren maar het consortium bestaande uit o.a. PWN, HHNK en KWR hopen nog voor de herfst al met de eerste onderzoeksresultaten te komen.

[signoff]