22.2 C
Medemblik
15 augustus 2020 00:31
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Lachgasjunks maken een puinhoop van de Nieuwstraat in Medemblik

MEDEMBLIK – Het gebruik van lachgas door jongeren en iets oudere jongeren neemt niet alleen in Medemblik e.o., maar in heel Nederland enorm toe.En dat is met grote regelmaat ook te zien in de Nieuwstraat in Medemblik waar elk weekend volop lachgas wordt verkocht en gebruikt.

De foto’s die wij kregen aangeleverd laten zien dat het wederom een puinhoop is in de Nieuwstraat, overal liggen ballonnen waar lachgas in heeft gezeten.

Tekst loopt door onder de foto’s

De verkoop van lachgas i.c.m. een ballon was tot 1 april 2016 officieel illegaal. Lachgas stond op de geneesmiddelenlijst waardoor het onder zeer strenge regels viel en de verkoop voor ‘oneigenlijk’ gebruik verboden was. ‘Oneigenlijk’ gebruik werd geconstateerd als de patronen/het gas werd verkocht i.c.m. een ballon.

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet.

Lachgas wordt ook weleens verkocht op feesten en festivals. Als verkoper moet je je houden aan de verplichtingen van de Warenwet. Degene die dit aanbiedt aan gebruikers, voor geld of gratis, is daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert.

Omdat de controle en handhaving daarvan bij de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt hebben zij een risicoanalyse laten uitvoeren door het RIVM. Hieruit is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor een ernstig gezondheidsrisico en is er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op grond van de Warenwet.

Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment dus niet strafbaar.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?