Medemblik ziet aantal arbeidsmigranten met 17.9% stijgen

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik heeft het aantal arbeidsmigranten in 2019 zien toenemen met 17,9% ten opzichte van 2018. De grootste oorzaak van de stijging is het tekort aan mensen die de openstaande vacatures bij de diverse, meest agrarische, bedrijven kunnen opvullen.

Met de komst van de vele arbeidsmigranten komt ook direct een groot negatief punt om de hoek kijken, woningnood. In 2014 bestond 9.5% van de bevolking uit mensen met een westerse migratieachtergrond, in 2019 is dat opgelopen naar 10.3% of te wel bijna 180.000 extra mensen.

Speciale huisvesting voor arbeidsmigranten op een Campus

Meer en meer komen er plannen op tafel om arbeidsmigranten op speciaal voor deze groep mensen, appartementencomplexen te gaan huisvesten, veelal op bedrijventerreinen of bij de werkgever op het terrein, of op een Campus. Deze appartementencomplexen worden dan beheerd door een huismeester die moet zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen.

Aan deze appartementencomplexen zijn strenge eisen verbonden. Iedereen recht op 10 of 12 vierkante meter, waarvan minimaal 3,5 vierkante meter in het slaapvertrek. Op een recreatieterrein mag dat 2,7 vierkante meter zijn, al vervalt die regel in 2024.

Daarnaast heeft iedereen recht op een eigen (kleding)kast en 30 liter koel/vriesruimte. Er moet één toilet en één douche aanwezig zijn per acht bewoners.

Tijdelijk wonen

Verreweg de meeste bewoners van dit soort arbeidsmigrantencomplexen wonen er tijdelijk, tijdens het seizoen. Daarna moeten ze weer terug naar waar ze vandaan komen. Bijkomend voordeel is dat de arbeidsmigranten geen woningen meer in beslag nemen en deze dus aan woningzoekenden kunnen worden verhuurd.

Een voorbeeld van zo’n  campus is te zien op Agriport A7 in de Wieringermeer, daar wonen een paar honderd arbeidsmigranten in een appartementencomplex waar een huismeester de teugels strak in handen heeft. De bewoners moeten bv. op de fiets naar hun werk, hebben corvee dienst om de omgeving rondom het complex schoon te houden.

Reageren via facebook