Ouders Maurycy: ‘De vraag die we nog altijd hebben: waarom is hij overleden?’

HOORN – Maurycy Biernacki was 4 jaar oud toen hij in december 2015 van een speeltoestel viel bij partycentrum Happy Days in Grootebroek. Negen dagen later overleed hij aan de gevolgen van ernstig hoofdletsel. Nu, aan de vooravond van een grote rechtszaak tegen de speelhal en de buitenschoolse opvang, doen Maurycy’s ouders hun emotionele verhaal. “De vraag die we nog altijd hebben: waarom is hij overleden?”, meldt NH Nieuws.

Het verdriet is nog altijd heel dichtbij bij de familie Biernacki. Ruim drie jaar na die fatale dag is Maurycy nooit uit de gedachten van moeder Ilona en vader Hubert. “Elke dag, elk uur en elke minuut denken we aan hem. Voor ons is het een hele moeilijke tijd.”

Waardevolle plek
In het nieuwe huis, waar kleuter Maurycy nooit heeft gewoond, is toch een kamer voor hem ingericht. Vol met speelgoed, knuffels, foto’s en een bedje. Voor zijn ouders een waardevolle plek. “Elke avond zit ik hier en praat ik met Maurycy”, aldus Ilona. “We geloven dat hij bij ons in het huis woont”, vult Hubert aan. “We voelen het, daarom hebben we een kamer voor hem gemaakt.”

Vol met emoties vertellen ze over die dag, 31 december 2015. Als de politie aanbelt en agenten vertellen dat er iets met hun zoon gebeurd is, gaan er nog niet direct alarmbellen af. “We dachten: misschien heeft hij zijn arm gebroken, of is hij gevallen. Maar toen we hoorden dat hij met een helikopter naar het VU Medisch Centrum werd gebracht, wisten we dat het ernstig was.”

Nooit meer wakker
Maurycy is van een speeltoestel gevallen, op de betonnen vloer. Hij is dusdanig op zijn hoofd terechtgekomen, dat zijn hersenen beschadigd zijn geraakt. Na negen dagen stijgt de druk in zijn hoofd zo hoog, dat hij overlijdt. “Toen vertelden de artsen dat hij nooit meer wakker zou worden”, aldus Hubert. “Hij zou nooit meer bij ons zijn.”

De val lijkt eerst noodlottig te zijn. Maar na uitgebreid onderzoek van Openbaar Ministerie (OM) en de familie zelf blijkt er meer aan de hand te zijn: meerdere partijen hebben samen voor een aaneenschakeling van fouten gezorgd. Zo was Maurycy eigenlijk te jong voor het luchtkussen, voldeden de veiligheidsmaatregelen niet, was het toestel niet goedgekeurd en was de Nederlandse Vereniging Voedsel- en Warenautoriteit daar in 2013 al van op de hoogte. Ook het personeel van de buitenschoolse opvang Small Steps wordt nalatigheid verweten.

‘Slechte man’
Volgens Maurycy’s ouders was de eigenaar van Happy Days vaak genoeg gewezen op de fouten en had hij aanpassingen moeten doen. “Hij is een slechte man, we vinden hem onmenselijk”, vertelt Hubert. “Hij heeft nooit zijn excuses aangeboden. Daardoor voelt het alsof we niks waard zijn.”

Na drie jaar en drie maanden wachten is maandag de rechtszaak. Het OM vervolgt Happy Days, twee medewerkers van de speelhal, Small Steps en een oud-medewerker van de opvang voor dood door schuld.

[signoff]

Reageren via facebook