Rechter is aan zet bij het datacenter gate Agriport A7, maar de bewoners zijn de grote verliezers

MIDDENMEER  – Nu duidelijk is geworden dat de provincie Noord-Holland de rechter gaat vragen wie de vergunningen mag verlenen aan datacenters, Hollands Kroon of de provincie, zullen hoe dan ook de inwoners van Hollands Kroon en dan vooral de inwoners van Middenmeer/Wieringermeer, altijd aan het kortste eind trekken.

Wat de uitspraak van de rechter ook zal zijn, of nu de provincie de instantie is, en mocht dit zo zijn dan zijn de datacenters van Google en Microsoft illegaal gebouwd waardoor deze opnieuw een vergunning zullen moeten gaan aanvragen en de hele malle molen van vergunningen, bezwaren, naar de Raad van State, etc etc.. weer van vooraf aan gaat beginnen. Of  de rechter geeft Hollands Kroon gelijk en dan kan Microsoft gewoon doorgaan met haar plannen en verder gaan met bouwen van haar datacenters.

Maar bij optie 1, de provincie krijgt gelijk, hangt ook het zwaard van Damocles hoven het hoofd van Hollands Kroon en haar inwoners, het meest negatieve scenario is dat Microsoft en Google geen nieuwe vergunning gaan krijgen en dus haar datacenters moeten sluiten. Mocht dit gebeuren dan zullen beide techgiganten met een miljarden claim richting Hollands Kroon komen en dus komt deze automatisch op het bordje van haar inwoners en bedrijven.

Hoe de uitspraak van de rechter dus ook zal zijn, die datacenters blijven gewoon staan en de nog te bouwen datacenter van Microsoft aan de westkant van de a7 zal er ook gewoon komen, en zijn de inwoners van de Wieringermeer de grote verliezers.

Op de foto: Artist impression van het nieuwe datacenter van Microsoft