MEDEMBLIK – Prikkende ogen, een kriebelneus, een jeukend gehemelte en dik slijm in de keel… De els strooide de afgelopen dagen flink, maar dan ook echt gigantisch, met pollen. De aftrap voor het hooikoortsseizoen is daarmee helaas gedaan. Hoe zit het met die pollenpiek, hoe voorkom je klachten en hoe weet je of je echt hooikoorts hebt en niet gewoon verkouden bent?
Gigantische mega-piek pollen van de els
De zwarte en witte els, de hazelaar en de berk zorgen elk jaar rond februari en maart voor de eerste hooikoortsklachten. De els zorgt dit jaar voor de eerste symptomen bij hooikoortspatiënten. De Hooikoortsradar toont een gigantische piek in het aantal els-pollen dat sinds een aantal dagen in de lucht zit. In de afgelopen jaren is het aantal pollen in februari en maart bij lange na niet zo hoog geweest geweest als dit jaar. In 2016 waren er op de piekdag 431 pollen per kubieke meter te vinden. In 2017 waren dat er 433 en in 2018 338. En nu? Op de piekdag, 18 februari, lag dat aantal op 2008 els-pollen! Die pollen worden overigens écht geteld.
Medicatie apotheek met recept of gewoon naar drogisterij?
Heb jij last van hooikoorts? Dan is de kans groot dat je de afgelopen dagen direct naar een van de medicijnen in de kast hebt gegrepen, naar de apotheek of drogisterij bent gerend of al onderzoek hebt gedaan naar andere mogelijkheden om de hooikoorts te bestrijden. Want tegengaan wil je hooikoorts zeker. Wie hooikoorts heeft, weet hoe verschrikkelijk vervelend het is om maandenlang met de symptomen rond te lopen. Van een kriebelende neus tot rode ogen. Fijn is het nooit. Veel hooikoortsmedicatie kun je bij de apotheek en de drogisterij krijgen zonder dat je een recept nodig hebt. Haal je de medicatie wel op recept bij de apotheek, dan worden de kosten soms vergoed vanuit de zorgverzekering. Ander ‘voordeel’ van een recept? Er is bij de huisarts vastgesteld dat het om hooikoorts gaat. Je weet daardoor zeker dat je de juiste aandoening bestrijdt. En dat het medicijn waarschijnlijk ook gaat werken.
Bestrijden met medicijnen, therapie, tape en… pissebedden?
Waarmee kun je die vervelende hooikoortsklachten tegengaan of verminderen? De meest voor de hand liggende middelen zijn tabletten, drankjes, neussprays, oog- en neusdruppels. Vaak gaat het hierbij om antihistaminica. Naast medicatie kun je ook kiezen voor immunotherapie, waarmee het immuunsysteem wordt aangepakt. Voor alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en homeopatische middelen. En ook medical taping, uitgevoerd door de fysio, is een optie. Hierbij geeft tape op de huid een sensorische prikkel door aan het bindweefsel, waardoor dit tot rust komt. Door sommige mensen en in bepaalde artikelen wordt beweerd dat het eten van pissebedden ook als remedie kan worden ingezet. Is dat een broodje aap of niet? Volgens sommige hooikoortspatiënten niet, volgens biologen wel.
Hooikoorts herkennen
Hooikoortsklachten komen redelijk overeen met die van een (heftige) verkoudheid. Zo kun je bij allebei last krijgen van je ogen, neus en keel. Waarbij snotterigheid, jeuk en overtollig slijm komen kijken. Het grote verschil is te vinden in de manier waarop de symptomen zich uiten, wanneer deze zich uiten en vooral hoe lang deze aanhouden. Hooikoorts komt vaak acuut op en houdt meestal veel langer aan dan verkoudheid. Denk je dat je hooikoorts hebt? Ga dan naar de huisarts. Ook als je al lange tijd verkouden denkt te zijn, kun je voor de zekerheid naar de huisarts gaan. Deze zogenaamde verkoudheid zou zomaar hooikoorts kunnen zijn.
Pollenvoorspelling
Hoe meer bloeiende bomen en hoe mooier het weer, hoe groter de kans op veel pollen in de lucht. En dus op jouw slijmvliezen. Regen kan de pollen al wat tegengaan, terwijl droog en winderig weer de verspreiding van de pollen stimuleert. Om op de hoogte te blijven van de pollenconcentratie kun je een pollen- of hooikoortsradar in de gaten houden. Ook kun je een app installeren, zoals Pollennieuws of Hooikoortsradar. Je krijgt dan meldingen van het aantal pollen in de lucht. Zo ben je die pollen altijd net een stapje voor.
[signoff]