Het water staat de zwembaden tot aan de lippen

ANDIJK – Het is een groot probleem voor de vijf buitenzwembaden in Medemblik. Door de nieuwe btw-regels die begin dit jaar zijn ingegaan, loopt ieder zwembad zo’n tien- tot twintigduizend euro per jaar mis. “Als er geen compensatie komt, kan dat op langere termijn leiden tot sluiting”, voorspelt Elwin Houwen van de overkoepelende stichting, meldt NH Nieuws

Het gaat om de zwembaden in Abbekerk, Wognum, Midwoud, Andijk en Benningbroek, die alle vijf door vrijwilligers gerund worden en onder dezelfde stichting vallen.

Het probleem dat voor de baden is ontstaan, is tweeledig. Zo is de zes procent btw op de toegangskaarten vervallen én kan de betaalde btw over groot onderhoud aan de baden niet meer worden afgetrokken.

“We zijn eigenlijk de btw-component armer geworden en daarmee is ons spaargeld zo’n twintig procent geslonken”, legt voorzitter van Stichting Samenwerkende Zwembaden West-Friesland Elwin Houwen uit. En dat is op langere termijn geen houdbare situatie. “Als we elk jaar vijftienduizend euro uit de onderhoudspot moeten halen, dan zullen er baden zijn die moeten sluiten”, schetst hij het doemscenario.

Toegangsprijs
Het verhogen van de toegangsprijs is volgens Houwen geen optie. Een kaartje voor de buitenbaden kost nu vier euro en dat van binnenbaden met meer faciliteiten vaak een euro meer. “We vinden het belangrijk om drempel laag te houden zodat zoveel mogelijk gezinnen kunnen komen zwemmen.”

Medemblik neemt nog geen maatregelen

Tijdens de raadsbrede commissievergadering van afgelopen donderdagavond zagen de commissieleden het probleem zeker in maar een oplossing ligt niet zo 1 2 3 voor handen. Domweg de prijs van een kaartje verhogen is geen optie en interen op de reserves die de zwembaden hebben opgebouwd is voor vele commissieleden ookg een optie. Het college liet eerder doorschemeren dat de zwembaden in de gemeente Medemblik een spaarpotje hebben opgebouwd van ruim 450.000 euro, maar zeggen de zwembadbesturen, dat is voor groot onderhoud en is veelal geld ingebracht door de inwoners van de kernen via inzamelacties.

De vinger wordt nu gewezen naar Den Haag die het BTW-teruggave probleem in de schoot van de gemeenten in Nederland legt, ‘zoek het maar uit.’  GemeenteBelangen zinspeelt op een motie om toch de zwembaden op 1 of andere manier tegemoet te komen.

[signoff]

Reageren via facebook