Medemblik Actueel.

Dorpsraad Abbekerk wil snel oplossing Dorpstraat en Zuideinde

ABBEKERK – Als het aan de Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag ligt wordt het dorp de komende maanden flink onder handen genomen. In een brief aan het college van Medemblik vragen ze aandacht voor gebrekkige verkeersveiligheid en het tekort aan parkeerruimte. “De bewoners zijn het meer dan zat.”

Vrachtverkeer dat de Reigerweg negeert en tegen de regels in over het Zuideinde dendert, automobilisten die zelfs in de dorpskern de maximumsnelheid aan hun laars lappen en een fiets-en voetpad waar de gebruikers elkaar in de weg zitten, meldt NH Nieuws.

De klachten over de infrastructuur zijn alom. Bovendien is onlangs de bushalte op het Noordeinde in Lambertschaag verhoogd ‘zonder enig overleg met de bewoners’, klaagt de Dorpsraad in de brief. “En op een manier waarop de bewoonster ter plaatse met haar rollator moeilijk haar pad af kan.”

‘Oplossing niet gehonoreerd’
dat er niks gebeurt ligt niet aan de bewoners, zo wordt benadrukt. Herhaaldelijk hebben zij aangegeven dat de ‘verkeersveiligheid een constante bron van ergernis en zorg is’. Ook hebben zij voor ‘een aantal zaken een oplossing aangedragen, maar deze wordt niet gehonoreerd, wat erin resulteert dat de bewoners het nu meer dan zat zijn’.

“Elke keer is het nee”, foetert voorzitter Elco Haagsma voor de camera van NH Nieuws. Het verzoek om in de dorpskern op de maximumsnelheid te handhaven, werd niet gehonoreerd. “Dat scheen wettelijk niet te kunnen.”

En ook toen hij om extra borden vroeg om de dertigkilometerzone onder de aandacht te brengen, kreeg hij nul op het rekest. Een spiegel bij een scherpe bocht op een fiets- en voetpad dan? Opnieuw was het antwoord negatief. “Maar als je dan ‘nee’ zegt, kom dan met een oplossing”, zegt Haagsma.

“Deze huizen zijn niet onderheid”, zegt Els Harsten die al decennia aan het Zuideinde in Abbekerk woont. “Dus al het vrachtverkeer dendert hier binnen. Onze huizen scheuren. We hebben nieuwe muren, maar die scheuren nu alweer. We hebben een prachtige weg speciaal voor het vrachtverkeer, maar we zien hier dagelijks tientallen vrachtwagens rijden. Dat mag niet, want behalve bestemmingsverkeer geldt hier een vrachtwagenverbod.”

Parkeerruimte
En als we dan toch bezig zijn: de parkeerruimte bij de buslus, net buiten het dorp, laat flink te wensen over. Door het tekort aan parkeerplekken, zetten veel mensen hun auto in de berm van de Reigerweg, waardoor de berm daar flink beschadigd raakt.

De Dorpsraad hoopt dat het College snel met hen in gesprek wil over de genoemde problemen. “Er zal een oplossing moeten komen.”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook