Komt er een eind aan het blauwwitte sprookje?

ZWAAGDIJK-OOST – Een kop die er direct hard inhakt. Het gaat dus over het wonder van Europa, ‘Action’, die voor de huidige eigenaren een ware melkkoe blijkt te zijn. Tussen 2011 toen het Britse 3i het bedrijf overnam van Gerard Deen, Rob Wagemaker en Boris Deen is het bedrijf tegen de klippen op gegroeid en is zelfs de snelst groeiende retailer van Europa. 

Onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen onderzocht voor Quote het wonder van Zwaagdijk-Oost en kwam tot een schokkende conclusie, ‘komt er een einde aan het blauwwitte sprookje.’ Vermeulen is van mening dat Action sneller groeit dan dat het eigenlijk aan kan.

Lees ook: Action heeft groeistuipen, minder nieuwe winkels 

De problemen doen zich vooral voor in Frankrijk in het Bretonse stadje Morlaix waar een vaalwitte blokkendoos staat en sinds 27 september 2018 1 van de ruim 1300 Actionwinkels zou gaan worden. Maar op die bewuste dag ging het filiaal niet open, op de deur hing een briefje: ‘Beste klanten. Uw Action-winkel opent zijn deuren in 2019. Bedankt voor uw begrip.’ Vol ergernis keren de aanwezigen huiswaarts, noteert de verslaggever van de regionale krant Ouest-France.

De schuld blijkt te liggen bij de extreme groei die Action doormaakt, begin 2019 is de grens van 1300 winkels doorbroken, en dat erkend ook een woordvoerster van Action, tegen Stefan Vermeulen zegt zij: ‘De enorme groei in winkels en geografie zet veel druk op onze supply chain

Quote heeft een rondje gemaakt langs een paar filialen van de Action in de regio Amsterdam en wat zij al dachten werd bevestigd, lege schappen. Klanten die komen voor de set penselen van 0,99, het kopieerpapier van 2,98, de wc-borstel van 1,49, de startkabels van 7,49 of de staafmixer van 12,95 euro blijven met lege handen achter. ‘Ja, dat is rottig’, zegt een winkelmedewerker. ‘Sommige dingen zijn net uitverkocht, andere worden niet geleverd.’

Het hele verhaal van Stefan Vermeulen kunt u lezen op Blendle..

[signoff]

Reageren via facebook