Medemblik Actueel.

Algemeen

In Andijk heeft de ijsvereniging al ‘ijskriebels’

ANDIJK – Er is weinig hoop dat er volgende week al op natuurijs kan worden geschaatst in West-Friesland. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws langs verschillende ijsverenigingen. “We zijn er helemaal klaar voor en hopen dat het ook echt zover gaat komen, maar hier duurt het altijd langer voordat je kan schaatsen”, zeggen de meeste verenigingen.

Het IJsselmeer is de grote boosdoener. Daardoor vriest het in West-Friesland vaak minder had dan in het noorden en oosten van Nederland. Dat betekent niet de ijsclubs stil staan. Zo is de ijsclub in Andijk al in het najaar begonnen met de voorbereidingen voor eventueel natuurijs.

“De baan hebben we in november vol laten lopen met een laag van twintig à dertig centimeter water. Zo hebben de bladeren tijd om naar de bodem te zakken”, vertelt Piet de Vries van de ijsclub. “Het water mag vooral niet te diep zijn, want dan duurt het nog langer voordat het ijs dik genoeg is.”

De schaatsliefhebbers staan te popelen in Andijk en houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten.

Medemblik
Dirk Appel van ijsclub Radboud in Medemblik moet lachen als we bellen. “We houden het weer in de gaten. Als de vorst aanhoudt dan zetten we de pompen aan om de skeelerbaan onder water te zetten. Maar dat doen we nu nog niet. Vooralsnog is het allemaal zeer onzeker.”

Whatsapp ons voor tips of een mooie foto of video op 06-22283965 of mail de redactie op redactie@medemblikactueel.nl

Reageer op dit onderwerp

X