Medemblik Actueel.

Algemeen

Andijk is de blauwalg zat, ‘gemeente doe er iets aan’

ANDIJK – In Andijk kunnen ze er jaarlijks de klok op gelijk zetten: bij het strandje aan de Vooroever is blauwalg een terugkerend probleem waardoor er niet gezwommen kan worden. Dorpsraad Andijk schrijft daarom een brandbrief aan de gemeenteraad van Medemblik, meldt NH Nieuws.

“Bij het aankaarten in voorgaande jaren krijgen wij steeds te horen dat er onderzocht wordt wat de beste maatregelen zijn en is het aan de gemeente of Rijkswaterstaat om dit structureel aan te pakken”, schrijft de Dorpsraad op haar Facebookpagina.

Matige waterkwaliteit
Het strandje, ook wel bekend als de kom, is erg ondiep waardoor er slib achterblijft. Ook het stilstaande water en vogelpoep zijn de oorzaak van de matige waterkwaliteit. De dorpsraad vindt dat het tijd is om de problemen aan te pakken. Ze zien het liefst dat de kom wordt uitgebaggerd om ervoor te zorgen dat het water constant ververst worden. Of de kom in zijn geheel te verwijderen zodat het IJsselmeerwater er vrijelijk kan stromen.

In 2019 gaat de provincie beheerders van zwemwater helpen om hun locaties te verbeteren. Daarvoor is een budget van 250 duizend euro beschikbaar gesteld. De provincie wil dat uiterlijk in 2021 bij alle officiële zwemplekken in Noord-Holland de kwaliteit van het zwemwater ‘goed’ of ‘uitstekend’ is.

Reageren via facebook