Menu – Hollandse kippensoep
Recipe Type: Hoofdgerecht
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 1 grote ui
- 3 stengels bleekselderij
- 8 worteltjes
- 1 kleine prei
- 1 kg kipvleugeltjes
- 2 kippenbouten
- 2 laurierblaadjes
- 2 stukjes foelie
- 2 takjes tijm
- bosje peterselie
- vers gemalen peper
- 80 g vermicelli
- Maggi
Instructions
- Snijd een schone maar ongepelde ui in vieren.
- Snijd 2 stengels bleekselderij, 5 worteltjes en ¾ prei in grove stukken. Bewaar de rest van de groente voor later.
- Doe de kipvleugeltjes en bouten met de stukken groente, in een hoge pan (7,8 liter). Schenk er 3½ l koud water bij en laat op een hoog vuur aan de kook komen. Schep schuim dat naar boven komt weg met een (schuim)spaan.
- Voeg als er geen nieuw schuim meer naar bovenkomt het laurierblad, de foelie, de tijm, ¾ van het bosje peterselie en 1 tl versgemalen peper toe. Zet de pan op het allerlaagste vuur en laat de bouillon ca. 4 uur zachtjes trekken.
- Zeef de bouillon boven een grote mengschaal (5 liter).
- Doe de bouillon terug in de pan en kook tot ca. 2 liter over is en de bouillon lekker krachtig van smaak is geworden.
- Haal in de tussentijd het kippenvlees van het bot en doe dat terug in de bouillon.
- Snijd de achtergehouden bleekselderij in dunne plakjes, de wortel in stukjes en de prei in ringen.
- Voeg de kleingesneden groenten en de vermicelli aan de bouillon toe en laat 7-9 minuten zachtjes koken tot de vermicelli gaar is.
- Proef en breng de kippensoep op smaak met, peper, maggi en eventueel wat zout.
- Hak de rest van de peterselie fijn en voeg toe aan de soep.
- Direct serveren of laten afkoelen en bewaren: een paar dagen in de koelkast of verdeeld in kleinere porties in de diepvries voor zelfs wel een half jaar.
Reageer