Wim en Johanna Gutter-Karreman 60 jaar getrouwd ‘We benne geen doetjes hoor!’

ANDIJK – Ze waren 15 en 16 jaar toen ze verkering kregen. Zo’n 67 jaar later staan ze nog altijd midden in het volle leven van Andijk en omstreken. Nuchter, blij en gezond. Op 29 oktober waren zij 60 jaar getrouwd wat hen een bezoekje van Burgemeester Streng opleverde. ‘Gezellig toch!’

Zonder het van elkaar te weten groeien ze beide op in Andijk. Pas op de Groen van Prinsterer Mulo in Enkhuizen zien ze elkaar. Ze zitten in dezelfde klas en in het derde jaar, na het repeteren voor een schooltoneelstuk, raakt het ‘aan’.

Knapste van de klas

‘Hij was de knapste van de klas’, antwoordt Johanna op de vraag waar zij precies op viel. ‘Wim kan gewoon erg leuk overkomen. Hij lag goed bij de meisjes. Ik was wel eens jaloers want er waren meer kapers op de kust. Maar hij heeft daar nooit aanleiding voor gegeven hoor.’

Ook Wim vindt haar de knapste en gaat nadien nooit meer met een ander meisje uit. ‘Ik had mijn handen vol aan Johanna’, lacht hij.

Ze zien elkaar 2 keer in de week. Echt uitgaan is er niet bij in Andijk in die tijd. Dansen leren ze pas later. ‘Toen Wim bij de brandweer kwam en er feestavonden waren, ging dat vanzelf.’

Salon Annique

Na 7 verkeringsjaren trouwen ze. Ze wonen 8,5 jaar aan de Kleingouw als ze de kans krijgen het ouderlijk huis én de kapsalon van Wims ouders over te nemen. Eerst kappen ze nog samen, maar al snel is de zaak voor Wim en Johanna. Inmiddels hebben ze een zoon en drie dochters. De kapsalon krijgt de naam van hun jongste dochter en heet voortaan: Salon Annique. Wim heeft alle kapperspapieren en Johanna behaalt het middenstandsdiploma. Hij kapt, zij wast, spoelt, haalt wikkels uit, neemt de telefoon aan, plant afspraken etc…

‘Het was altijd erg druk en gezellig met de klanten. Ook samen met het personeel.’

Het is goed op Andijk

Als Wim 65 is stoppen ze met de kapsalon. De ruimte wordt omgebouwd tot woonkamer. Nog altijd wonen ze in hetzelfde pand aan de Middenweg.  Ze hebben het goed op Andijk.

‘We wonen hier graag. Kennen zo ontzettend veel mensen. Het is gemoedelijk en gezellig. We zouden hier voor geen geld vandaan willen.’

Ondanks dat alle kinderen zijn uitgevlogen, komen ook zij graag en vaak terug op het nest. Samen met de 11 kleinkinderen en achterkleindochter van 2 jaar.

Geen doetjes

Ook met zijn tweeën hebben ze het goed. Wat het geheim is van een goed huwelijk weten ze niet zo precies. ‘Ik zou ’t niet weten’, zegt zij. ‘Gewoon lief wezen voor mekaar’, zegt hij. ‘Ja, lief wezen, maar zo is het niet altijd geweest hoor. Ruzie hoort er ook bij. We benne niet van die doetjes’, vult Johanna lachend aan. Natuurlijk, niets menselijks is hen vreemd. En juist dat maakt de liefde zo sterk.

Fit en actief

‘We vullen elkaar aan, maar doen ook dingen alleen. Zomers fietsen we veel en in de winter ga ik graag aan de wandel. Wim kan niet zo goed tegen de kou. Hij fietst dan veel op de hometrainer.’ Ze blijven er fit bij. Wim was 30 jaar vrijwilliger bij de brandweer en speelde tientallen jaren bij de toneelvereniging KNA. Van beide is hij erelid. Johanna is nog altijd aangesloten bij de vrouwenvereniging van de kerk.

Wim verdiept zich graag in de geschiedenis, leest veel en is fanatiek kruiswoordpuzzelaar. Johanna speelt graag spelletjes; Risk, Scrabble. De kleinkinderen doen vaak mee.

Gezellig toch

Wat betreft de gezondheid mogen ze niet mopperen en dat doen ze dan ook niet. ‘We staan nog midden in het leven en hebben beslist geen last van eenzaamheid. Er komt altijd wel iemand om de deur. Gezellig toch!’  En zo gezellig was het ook toen burgemeester Streng op visite kwam. Samen met een delegatie aan fotografen. Wat leuk, al die aandacht. En dan als toetje toe, ook nog een interview voor Medemblik Actueel. Wij wensen Wim en Johanna nog vele gezonde en gelukkige jaren toe samen!

Reageren via facebook