Caroline Beelen met BambooBaby in de race voor titel ‘Duurzame Ondernemer Medemblik’

ZWAAGDIJK-OOST – Het bedrijf BambooBaby is genomineerd voor de Award Duurzame Ondernemer. De luiers die op de markt worden gebracht, zijn herbruikbaar en sparen de afvalberg en het milieu.  

Eigenaresse Caroline Beelen uit Zwaagdijk-Oost: “Als je wasbare luiers gebruikt, bespaar je per kindje 1 ton aan afval per luierperiode. Ook stoot je minder CO2 uitstoot én ben je goedkoper uit. Belangrijk voor je kindje is ook dat je luieruitslag voorkomt.”

Ieder gezin heeft zijn eigen redenen waarom ouders beginnen wasbare luiers. Caroline Beelen: “De drie voornaamste redenen zijn het milieu, het vermijden van chemicaliën aan de billen van een kindje en de lagere kosten. Ten opzichte van wegwerpluiers wordt minstens 500 euro bespaard. Worden luiers voor meerdere kindjes gebruikt, dan loopt dit voordeel alleen maar verder op.”

Het is Caroline’s missie wasbare luiers, ecologische en herbruikbare producten meer bekend te maken. Het bedrijf heeft geen winstoogmerk. “Het is mijn hobby naast mijn gezin en parttime baan. Ook adviseer ik gemeentes die hun afval willen verminderen en wasbare luiers willen promoten.”

Besparing

De productie van bamboe luiers is een stuk duurzamer dan die van reguliere exemplaren. Voor wasbare luiers worden geen bomen gekapt en is 7x minder belasting voor de landbouw van toepassing. Bij de productie van een wegwerpluier wordt zoveel water geproduceerd als bij een wasbare luier nodig is, inclusief het wassen gedurende de gehele gebruiksperiode. Wat betreft CO2 uitstoot is gedurende de gehele levensduur van een wasbare luier 1,5 (bij drogen in de droger) tot 2,5 (bij drogen aan de lijn) minder uitstoot kwijt. De wasbare luiers worden in Europa geproduceerd. 

Afvalvrij

Alle BambooBaby-producten zijn geproduceerd op een duurzame en milieuvriendelijke manier met gecertificeerde materialen. Het luierassortiment is volledig herbruikbaar. Hierdoor hoort het bedrijf tot de ‘zero waste’ (afvalvrije) sector. Het hergebruik van de producten past binnen de circulaire economie.

Leasen

Klanten kunnen ook wasbare luiers leasen. Caroline Beelen: “Dit valt nog meer binnen het concept van de circulaire economie. Hierdoor blijven de luiers eigendom van BambooBaby en de klanten zijn gebruiker. Voordeel hiervan is ook dat als een andere maat luier nodig is, of als de luiers overbodig zijn, ze doorgaan naar een andere klant.”

Reageren via facebook