Weerbericht Medemblik – eerst nog wat bewolking later volop zon

MEDEMBLIK – De dag begint aanvankelijk eerst nog met wolkenvelden maar deze zullen in de loop van de ochtend oplossen waarna de zon vrijspel krijgt om te gaan schijnen. Door aanvoer van warme en droge lucht uit het noordoosten loopt de middagtemperatuur vandaag op richting de zomerse waarde van 25 graden of hoger. In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar 14 graden en draait de wind iets terug naar het noorden.

Donderdag nog warmer

Donderdag gaat de temperatuur al snel door de 20 graden grens heen om in de middag uit te komen op 26 mogelijk lokaal zelfs 27 graden waardoor er weer een zomerse dag kan worden bijgeschreven voor dit jaar. De wind is vrij matig 3Bft. en waait uit het noorden/noordoosten en voert warme droge lucht met zicht mee dat boven het IJsselmeer weer iets afkoelt, in het Oosten van het land kan het namelijk 30 graden of warmer worden donderdag.

Vrijdag is de koelste dag van de week, de wind draait tijdelijk weer even naar het noorden en voert een stuk frissere lucht met zich mee van boven de Noordzee waardoor de temperatuur blijft steken bij een 20 á 21 graden. Er is geen bewolking waardoor de zon van het krieken van de dag tot zonsondergang te zien is. ’s Nachts daalt de temperatuur naar 13 graden en gaat de wind weer terug naar de noordoost/oosthoek.

Het weekend verloopt zeer zonnig en warm. Zaterdag 23 graden zondag zelfs weer zomerswarm met 25 á 26 graden. De wind  is matig 4Bft. op zaterdag en vrij matig 3Bft. op zondag en de nachttemperatuur ligt zo rond de 14 graden die ook pas na halverwege de nacht zal worden bereikt.

De beoordeling door het KNMI

De eerste dagen wordt er vrijwel geen lagere en middelbare bewolking berekend en met name zaterdag en zondag zullen de Tx in combinatie met wat minder wind waarschijnlijk hoger komen te liggen dan berekend wordt. Het opdringen van het lagedrukgebied in de tweede helft van volgende week zorgt ervoor dat vooral in het zuiden van het land de neerslagkansen toenemen. Met name op donderdag en vrijdag zien we in enkele leden vrij hoge CAPE-waardes en hoge dauwpunten voorbijkomen. De cape*shear-waardes komen in slechts een enkel lid boven 40.000 uit en dan ook nog in combinatie met veel CIN. De kans op extreem onweer lijkt op dit moment dus klein. Tot die tijd is het droog onder invloed van hoge druk. Op termijn komt dit jaar dan ook bij de droogste 5% terecht, ook als de toenemende neerslagkansen in acht genomen worden. Op de langere termijn zien we meer doorstroomde oplossingen in het ensemble verschijnen. Nog steeds zien we t/m +360 vooral geblokkeerde clusterscenario’s voorbijkomen, maar de positie ervan verandert waardoor de invloed op ons weerbeeld veel kleiner wordt.

Voor meer weer kijkt u op de website van ons weerstation

Het weer voor de aankomende zeven dagen met veel zon en hoge temperaturen en geen neerslag

Reageren via facebook