West-Friesland heeft als eerste een kurkinzamelpunt

HOORN – Het eerste kurkinzamelpunt van West-Friesland is geopend. Bij restaurant Olijf by Danos hebben ze sinds een paar weken de ‘kurkretourton’ staan waar iedereen zijn oude kurken kan inleveren.

“Het is heel normaal om batterijen in te zamelen, maar waarom geen kurk?”, vertelt eigenaresse Mirjam van der Haar. Toen ze een paar weken terug de nieuwsbrief van hun wijnleverancier binnenkreeg waar in de ‘kurkretourton’ stond, besloot ze direct om met de inzamelactie mee te doen. 

Isolatie
Als de kurkton vol is, wordt deze opgehaald, zo legt Mirjam uit: “Het wordt dan naar een sociale werkplaats gebracht. Daar wordt er granulaat van gemaakt wat vervolgens weer wordt gebruikt voor isolatie in de bouw of grondbedekking in de tuinbouw.”

Doordat kurk veel lucht bevat heeft het een lage dichtheid, drijft het en isoleert het geluid en warmte. Ook is het waterdicht en onbrandbaar.

Gezellig groen doen
“Het is een kleine moeite om alle kurken van de flessen wijn die er bij ons doorheen gaan op te sparen. En wat is er nou leuker dan duurzaam bezig te zijn door een fles wijn open te trekken.”

Omdat het inzamelpunt net geopend is, loopt het nog niet direct storm. Maar Mirjam hoopt dat daar snel verandering in komt: “Ik hoop dat mensen af en toe een zakje kurken komen brengen, dat zou ontzettend leuk zijn!” 

Meer informatie over het duurzaam recyclen van kurk is te vinden op de website van kurkretour.nl.

Reageren via facebook