gleuidsoverlast Lelystad valt allemaal wel mee

Minister over geluidsoverlast Lelystad, ‘valt allemaal wel mee’

WEST-FRIESLAND – Het bezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu aan West-Friesland bracht een positief gevoel met zich mee. Ze vertelde aan een groep genodigden dat vliegtuigen minder vaak overvliegen en bovendien op veel grotere hoogte dan gedacht, waardoor de gevreesde overlast mee lijkt te vallen.  Verslaggever Maarten Edelenbosch sprak met de minister tijdens haar bezoek aan West-Friesland

Minister bracht duidelijkheid

Voorafgaand aan het bezoek wilden vertegenwoordigers van de regio vooral duidelijkheid over de de consequenties van het uitbreiden van Lelystad Airport. “We hebben eerder al brieven geschreven, maar we kregen niet eens antwoord”, vertelt wethouder Samir Bashara van Hoorn en vertegenwoordiger namens de regio. Die duidelijkheid kwam er vandaag wel.

Vliegtuigen op 2.700 meter hoogte

“Mensen hebben beelden van laag overvliegende vliegtuigende die enorm veel lawaai maken. Dat hebben we in perspectief kunnen brengen”, aldus minister Van Nieuwenhuizen tegen NH Nieuws.

Er deden allerlei cijfers over de vlieghoogte de ronde. Er werd gedacht aan 1.800 meter, maar ook 800 meter werd genoemd. “Dat is 2.700 meter, een behoorlijke afstand. Je ziet alleen een stipje vanaf de grond. En dat is dus het absolute minimum. Ze gaan waarschijnlijk hoger vliegen, maar lager zeker niet. Die garantie kan ik geven.”

Lees ook: Luchthaven Lelystad mag uitbreiden

Ook het aantal dagen dat over West-Friesland gaat vliegen pakt lager uit. In eerste instantie werd uitgegaan van 120 dagen, maar zoals het er nu naaruit ziet zijn het er veertien.

Ook de Hoornse wethouder Bashara heeft een positief gevoel over gehouden aan de bijeenkomst. “Ik denk dat er een inhaalslag wordt gemaakt om ons te betrekken en dat de minister ons ook gehoord heeft. Ik heb het gevoel dat het wel mee zou kunnen vallen. Ik ga dat nog niet hard stellen, want daarvoor heb ik nog te weinig informatie. Maar we hebben meer duidelijkheid gekregen, en de regio is aangehaakt. Dus ons doel voor nu is bereikt, maar we blijven het in de gaten houden.”

Tegenstanders positief verrast

Als iemand wel het boegbeeld mag worden genoemd van het verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport is het Maria Weeber wel. Het Medemblikse raadslid was ook uitgenodigd voor het gesprek. “Ik was heel erg verrast dat de minister echt verbeteringen heeft ingesteld, naar aanleiding van alles wat ze gehoord heeft van inwoners. Dus het protest in Andijk, waar de vliegroute loopt, is echt gehoord in Den Haag. Vooraf had ik dit niet verwacht. Ik vind het heel fijn voor de inwoners van Andijk en ben erg blij.” 

De minister zegde bovendien nog toe dat er testvlucht wordt gehouden boven de regio, precies op de hoogte waarop de vliegtuigen straks over West-Friesland vliegen zodat mensen kunnen zien en horen wat de gevolgen zijn als straks Lelystad Airport uitbreidt. 

Reageren via facebook