Medemblik Actueel.

Algemeen Videos

Nachtzwemmen zwembad Nibbixwoud nu verboden

WOGNUM – Het Molenbad ziet er verzorgd en vredig uit maar eens per jaar houden de vrijwilligers hun hart vast, namelijk tijdens de kermis van Nibbixwoud. Ieder jaar nemen kermisgangers stiekem een duik in het bad. Maar na de duizenden euro’s schade van vorig jaar komt er een einde aan de nachtelijke zwemtraditie. Verslaggeefster Chantal Bos nam een kijkje bij het zwembad in Nibbixwoud

Nachtzwemmen en vernielingen

“Eigenlijk heeft het al nooit gekund, ’s nachts zwemmen”, zegt Jos Oostenbrink, voorzitter van het Molenbad. Na de vernielingen van afgelopen jaar is de maat vol. Kunstgras werd kapot getrokken, de badmeestersstoel is vernield en jongeren wisten het te presteren om met een picknicktafel van de glijbaan af te gaan. “Nachtzwemmen gebeurt al jaren”, aldus badjuf Wendy. “Maar blijf van iemand anders zijn spullen gewoon af.”

Het zwembad heeft zeer beperkte financiële middelen en kan eigenlijk alleen bestaan dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Veel kinderen krijgen er zwemles en ook basisschoolleerlingen zwemmen wekelijks in het bad.

Jos maakt zich vooral ook zorgen om de veiligheid. “We willen niet geconfronteerd worden met de gevolgen als één of meer bezoekers iets overkomt.” Hij noemt als voorbeeld het incident van afgelopen week waarbij een 29-jarige man in een zwembad in Gelderland om het leven kwam nadat hij ’s nachts was gaan zwemmen en daarbij onder het afdekzeil terechtkwam.

Maatregelen

In overleg met de gemeente zijn er afspraken gemaakt over de inzet van toezichthouders en politie. De camerabewaking op en rond het zwembadterrein is uitgebreid en verbeterd met speciale nachtcamera’s.

Het is voor de vele vrijwilligers frustrerend om te zien dat het zwembad, waar zij zo veel vrije tijd in steken, zo wordt vernield. Jos hoopt dan ook dat men gehoor geeft aan hun boodschap: “Blijf tijdens de kermis op het kermisterrein en kom zwemmen binnen de openingstijden.”

Reageren via facebook