Menu – Rijstschotel met kip


Menu - Rijstschotel met kip
 
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
 
Door:
Soort recept: Hoofdgerecht
Aantal: 4
Ingrediënten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g verse venkel
  • 200 g geschrapte worteltjes
  • 150 g kipfilet
  • 2 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 275 g zilvervliesrijst
  • ca. ¾ l runderbouillon
  • 1 el gembersiroop of vloeibare honing
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de uien en knoflook.
  2. Snijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes.
  3. Was de venkel en verwijder de steelstukken, houd wat fijn groen apart en snijd de venkel in smalle partjes.
  4. Snijd de worteltjes in plakjes.
  5. Snijd de kip in stukjes. Verhit de olijfolie in een grote koeken- of hapjespan en bak hierin de uien met de venkel en de wortel 3 minuten. Schep aan de kant.
  6. Leg de stukjes kip in de pan en bak 3 minuten.
  7. Was de citroen en rasp de citroenschil boven de kip.
  8. Voeg de knoflook, de droge rijst en wat grof gemalen peper toe.
  9. Schep alles door elkaar. Bak het geheel omscheppend 2 minuten op een matig vuur.
  10. Schep het rijstmengsel in de schaal.
  11. Breng de bouillon aan de kook. Schenk er 600 ml bouillon bij. Dek de schaal af met folie en laat het gerecht in de hete oven in ca. 40 minuten gaar worden.
  12. Controleer 10 minuten voor het einde van de gaartijd of de rijst niet te droog is en voeg eventueel nog wat bouillon toe.
  13. Halveer de citroen en knijp de helft op het laatst uit boven de rijstschotel. Gebruik de andere helft voor iets anders*.
  14. Druppel de gembersiroop (of honing) erover en schep goed door elkaar.
  15. Strooi het apart gehouden venkelgroen er in plukjes over.
Tips
Tip: Een restje rijst goed in een dunne laag over de bodem van de schaal verdelen of in een pan in een bak met koud water plaatsen en geregeld omscheppen, zodat de rijst snel afkoelt. In de koelkast of in de vriezer in de afgesloten schaal bewaren. Eerst ontdooien en opwarmen in de schaal.

Tip: Een restje venkel blijft in een plastic zakje of afgesloten schaaltje een paar dagen goed in de koelkast. Als je het heel dun snijdt, is het heerlijk in een salade maar het is ook erg lekker in stoofpotjes. Steelstukken zijn vaak erg draderig maar hebben wel veel smaak dus heerlijk om met bouillon mee te trekken. U kunt ze rauw bevriezen en zo bewaren. Direct uit de vriezer aan het water voor de bouillon toevoegen.

 

Reageren via facebook