MEDEMBLIK – Het speelt al jaren bij de vrijwillige brandweerkorpsen in Noord-Holland, Medemblik is in dit geval dus geen uitzondering. Sinds de start van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de vele miljoenen aan bezuinigingen zijn honderden vrijwillige brandweermensen er mee gestopt waardoor o.a. een korps als die van Medemblik door de weeks ernstig onderbemand is geraakt.
Zo moest afgelopen januari de brandweer van Medemblik zelfs een keertje nee verkopen bij een gaslekkage en er geen vrijwilligers waren die konden uitrukken waardoor omliggende korpsen richting Medemblik moesten rijden. Behalve een groot tekort aan vrijwilligers is ook het verdwijnen van de duikersploeg een doorn in het oog. Zeker voor een watersportgemeente als Medemblik is een duikersploeg een must. Bij een calamiteit waar een duiker bij aanwezig en elke seconde telt moet zijn is Medemblik aangewezen op duikersploegen die vanuit Alkmaar of Den Helder moeten komen.
Brandweercommandant Michel Boon legt uit dat het probleem vooral door de weeks zit.. In theorie kan Boon beroep doen op 18 brandweermensen maar overdag is iedereen te werk en dan wordt het nijpend. Boon vertelt aan verslaggeefster Marieke Pijlman: “Eigenlijk komt het er op neer dat als ze er niet zijn in het ergste geval de brandweer Medemblik buitendienst moet gaan en moet hopen dat de omliggende korpsen het overnemen.”
Boon heeft vooral moeite om het rooster op doordeweekse dagen, overdag vol te krijgen. De meeste mensen zijn dan aan het werk en vaak buiten de gemeente waar ze wonen, waardoor het korps maar weinig vrijwilligers in kan zetten. “Het zijn altijd dezelfden waar we een beroep op moeten doen.”
Onlangs moest de commandant zijn korps afmelden voor een officiële melding van de meldkamer, wegens onderbezetting. “Dat wil je niet als commandant. Dan moet je een beroep doen op korpsen uit omliggende dorpen zoals Abbekerk.”
Ernstig tekort
Dit gebeurt in heel Noord-Holland Noord zo’n 33 keer per jaar. Aanrijtijden kunnen in deze gevallen langer zijn dan normaal, afhankelijk van de locatie waar de melding vandaan komt. Via een computersysteem wordt het dichtstbijzijnde korps automatisch ingeschakeld.
“Ik weet niet of we kunnen zeggen dat een huis dan helemaal afbrandt of gedeeltelijk als we er eerder zouden zijn. Dat is gissen en dat moeten we niet doen”, vertelt Boon. “Maar het is wel de hoogste tijd dat er wat gaat gebeuren.”
In West-Friesland heeft het korps van Enkhuizen een aantal jaren geleden ook al te maken gehad met een ernstig tekort aan vrijwilligers. Op dit moment zijn maar liefst dertig korpsen in Noord-Holland Noord op zoek naar mensen.
“Het is steeds lastiger om mensen te vinden. We doen er van alles aan. Maar mensen hebben minder tijd en het lijkt erop dat het niet meer vanzelfsprekend is om je in te zetten voor de gemeenschap. Hopelijk kunnen we het tij keren.”
Reageer