Politiekcafé Medemblik in teken van gasloos bouwen.

MEDEMBLIK – Op 13 februari was een van de stellingen in het politiek Café van de Stadsraad Medemblik dat Gasloos bouwen met een extra investering van ca. € 30.000,- voor de particulier niet op te brengen is. Het is goed om daar nog nader op in te gaan en dat heeft D66 gedaan met o.a. de volgende opmerkingen.

De stelling dat gasloos bouwen niet op te brengen is voor de particulier is in zijn algemeenheid niet juist. Wat telt is wat je tegenover die investering kunt regelen in de vorm van een verhoogde hypotheek, duurzaamheidslening of maatwerklening. De ca. € 200,- die je maandelijks besteed aan energielasten kun je (deels) daarvoor gebruiken. Het gaat er tenslotte om wat de totale woonlasten zijn. Daar moet veel meer op ingespeeld worden en regels geslecht als die dat tegenwerken. Leve de nieuwe tijd met Gasloos bouwen en Zonne energie voor herstel van het klimaat en gelijke woonlasten. Het vormt ook voor de economie  een nieuwe revolutie en een oppepper van jewelste. Dit geldt ook voor de bestaande bouw waar de grootste opgave ligt.

Het energieneutraal maken van een (bestaande) woning kost circa € 35.000. Dit bedrag betaalt een gemiddeld huishouden momenteel in 15 jaar aan energiekosten. Daarmee wordt direct duidelijk dat het een aantrekkelijke optie is en juist ook voor hen (o.a. starters) die nog een forse woon carrière voor de boeg hebben. Belangrijk te melden is ook dat de starterslening een extra duurzaamheidscomponent kent die afgesloten kan worden. Kanttekening is daarbij wel dat voor een bestaande woning deze goed geïsoleerde moet zijn en dat dit eerst geregeld moet zijn.

De kosten voor het energieneutraal maken van uw huis moeten dus vooraf gefinancierd kunnen worden, bijvoorbeeld door een lening (en subsidie). Dit bedrag is in ca. 15 jaar af te lossen en in principe zonder een toename van de maandlasten. U bent direct zelfvoorzienend en u heeft geen energierekening meer.

Probleem is wel dat de leningsvoorwaarden niet altijd goed zijn afgestemd op de tegenprestatie via een deel van je vaste woonlasten. Dat is een financieel/ politiek probleem waar dan op ingezet moet worden. Als duurzaamheid je ernst is (en dat is het bij D66) dan moet je onjuiste barrières slechten. Een zaak van gemeenten en politieke partijen om dat te regelen. Gaan we zeker mee aan de slag als er knelpunten zijn.

Reageren via facebook