Bonifaciustoren nog binnen veiligheidsmarge maar ‘het begint krap te worden’

MEDEMBLIK – Na vragen van het CDA en PWF over de scheefstand van de Bonifactiustoren in Medemblik en over de veiligheid voor de omwonenden zegt de gemeente Medemblik nu in een reactie dat de toren binnen de veiligheidsmarge zit maar dat dit minder is dan 5% wat nog wel betekend dat het veilig is maar dat het ook krap begint te worden.

De gemeente Medemblik is eigenaar van de kerktoren en dus de verantwoordelijke partij en zegt in een reactie dat de scheefstand nog steeds verantwoord is omdat de toren nog binnen de veiligheidsmarge zit.  De laatste meting was in 2018 en die was toen 2,6mm per jaar, die van 2019 moeten nog binnenkomen maar de gemeente laat weten dat ze de verzakking scherper in de gaten gaan houden.  Over de schade aan de kerk zelf zegt de gemeente dat het onduidelijk is of dit door de verzakking van de toren komt. De kerk zelf zakt ook ongelijkmatig weg.

Lees ook: Onderzoek naar scheve toren van Medemblik

Eerder vertelde woordvoerder Stefan Droog aan Medemblik Actueel: ,,De Bonifatiuskerk in Medemblik zakt jaarlijks. Dit proces is niet te stoppen en ligt aan het feit dat er nooit een degelijke fundering is aangebracht. In 2018 is er door de gemeente een plan opgesteld om de kerk eind 2019/begin 2020 te voorzien van een fundering, om het monument zo goed mogelijk te conserveren. Bij wijzigingen aan dit soort gebouwen is altijd een monumentenvergunning verplicht. De aanvraag daarvan bestaat uit een grondig onderzoek door de rijksdienst en duurt helaas langer dan verwacht. De gemeente heeft als ultimatum gesteld om uiterlijk in 2021 de fundering van de Bonifatiuskerk te hebben gerestaureerd. Tot die tijd wordt de verzakking van de kerk nauwkeurig in de gaten gehouden om risico te vermijden.”

Lees ook: Toren Bonifaciuskerk krijg nieuwe fundering