Menu van de dag – Biefstuk met hachee
Recipe Type: Hoofdgerecht
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 4 biefstukken à 150 gram
- 250 g runderlappen
- 100 g katenspek
- boter
- zout
- peper
- 500 g uienringen
- 1/2 l warme runderbouillon
- 30 cl. bruin bier
- 4 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
Instructions
- Snijd voor de hachee het vlees in kleine blokjes. Laat 30 minuten op kamertemperatuur komen. Snijd het katenspek in smalle reepjes. Verhit de boter in een braadpan. Bestrooi het vlees met wat zout en peper. Bak de runderlappen lekker aan tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Voeg het katenspek toe en bak 2 minuten mee. Haal vervolgens het vlees en spek uit de pan. Bak daarna de uien 4-5 minuten in dezelfde pan, niet te heet en lekker langzaam bakken en kleuren op een middel matig heet vuur.
- Voeg vervolgens de runderlappen en het spek weer toe en blus af met de warme runderbouillon en het bier. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en eventueel een eetlepel (appel)azijn toe. Leg de deksel op de pan en laat de hachee vervolgens op het allerlaagste pitje lekker lang sudderen tot het vlees heerlijk zacht is, 2½-3½ uur. Let op dat het vocht niet verdampt. Zo nu en dan even omscheppen. Voeg evt. wat extra bouillon of water toe. Breng op smaak met zout en peper (voeg eventueel nog 1-2 eetlepels azijn toe).
- Laat de biefstuk in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de hachee.
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur, waarin ze goed naast elkaar kunnen liggen met ruimte eromheen om ze in de pan heen en weer te kunnen schudden. Bestrooi de biefstukken met wat zout en peper. Leg ca. 40 g in klontjes verdeelde bakboter in de pan en laat die smelten en heet worden. Leg de biefstukken er in. Bak de biefstukken in de hete boter om en om naar smaak gaar. (Bijna rauw 1 minuut per kant; rood 1½ minuut per kant; rosé 2½ minuut per kant; doorgebakken 4 minuten per kant). Geregeld omkeren. Leg de biefstuk op een plank en dek af met een stuk aluminiumfolie en een schone theedoek en laat 5 minuten rusten
- Leg de biefstuk op hete vrij diepe borden en schep de hachee over de biefstuk.
Serving size: 4 Calories: 575 kcal Fat: 26g Carbohydrates: 50g Protein: 32g
Notes
[b]Tip: als je de uien langzaam bakt, worden ze wat zachter van smaak.[br]Tip: deze hachee kunt u al een paar dagen van tevoren maken.[br]Tip: Lekker met een smeuïge aardappelpuree en spruitjes met spekjes.[/b]
Reageer