WerkSaam wint met About a Jacket aanmoedigingsprijs ESF Awards

WEST-FRIESLAND – Woensdag 8 november was de finale van de ESF Awards in Den Haag. WerkSaam Westfriesland won met het project ‘About a Jacket’ de aanmoedigingsprijs. Met About a Jacket werken vluchtelingenvrouwen bordurende wijs aan hun persoonlijke ontwikkeling op het gebied van zelfvertrouwen en geluk. Door met lotgenoten over problemen te kunnen praten, bewust na te denken over de toekomst en verbetering van de Nederlandse taal maken ze grote stappen.

Marjolijn Dölle, algemeen directeur bij WerkSaam Westfriesland: ‘Wij zijn heel trots op deze aanmoedigingsprijs. Dit is een extra bevestiging dat we goed op weg zijn in onze aanpak om vluchtelingenvrouwen specifieke aandacht te geven. Niet alleen op het gebied van werkritme, maar juist ook rekening houdend met hun achtergrond en de grote overgang naar het leven in Nederland.’ Bij dit project is de inzet van de ESF subsidie belangrijk geweest. Dölle vervolgt: ‘Dankzij de ESF subsidie heeft WerkSaam Westfriesland coaches vrijgemaakt, die zich uitsluitend met vluchtelingen bezighouden. Ook konden we reiskosten en kinderopvang vergoeden, en konden we facilitaire onkosten het hoofd bieden.’

Over About a jacket

In 2016 is Marilou Evelo gestart met About a Jacket. About a Jacket ontwerpt unieke en duurzame jasjes van alpaca wol. De jasjes worden geborduurd door vluchtelingen die via WerkSaam Westfriesland een uitkering ontvangen. De vluchtelingen leren borduren in de praktijk en tegelijkertijd de Nederlandse taal. In deze periode ervaren de borduursters tevens de therapeutische werking van het borduren.

Vijf dagen per week zijn er groepen vrouwen aanwezig. Zij delen hun verhalen en ervaringen met elkaar, ze luisteren naar elkaar en leren al werkende de Nederlandse taal. Iedere werkdag is er een vrijwillige taalcoach aanwezig om de taallessen te verzorgen. Zo ontwikkelen deze vrouwen zich in een voor hen veilige omgeving. En ondertussen borduren ze de mooiste motieven, steken en pailletten op de jasjes.

Europees Sociaal Fonds

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is het belangrijkste Europese middel om werkgelegenheid te ondersteunen, mensen aan werk te helpen en te zorgen voor eerlijke arbeidskansen voor alle EU-burgers. In 2017 bestaat het Europees Sociaal Fonds zestig jaar.

Nederland heeft van 2014 tot en met 2020 een bedrag van € 507 miljoen te besteden.  Het ESF wordt in Nederland uitgevoerd door het Agentschap SZW, een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nederland besteedt dat geld aan de volgende thema’s binnen het ESF-programma: ‘Actieve inclusie: re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ en ‘Actief en gezond ouder worden: het bevorderen van duurzame arbeidsinzet van werkenden.’

Reageren via facebook