Reportage: Irene Schouten onderweg naar de Olympische Spelen

ANDIJK – Schaatsster Irene Schouten is begonnen aan haar seizoen. In februari zijn de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Schouten wil op dat toernooi in topvorm zijn. Alleen de Elfstedentocht kan haar van de Spelen houden. NH Sport maakte een special over Irene en haar strijd om naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea te gaan.

“Ik heb mijn voorbereiding goed kunnen afsluiten”, zegt Schouten. “Het eerste moment op het ijs voelde meteen goed. Over mijn voorbereiding ben ik tevreden.” 

Een spelletje
Bij de aankomende Winterspelen staat de mass-start voor het eerst op het programma. “Ik vind de mass-start enorm leuk. Het is gewoon een mooi spelletje. De snelheid die ik heb, kan ik bij de mass-start gebruiken. Het is zo gaaf om hard door de bochten te rijden.” 

Druk seizoen
De mass-start is niet de enige discipline waarop Schouten zich dit jaar focust. Ook wil ze goed rijden op de drie en de vijf kilometer. Bovendien is de West-Friese natuurlijk de favoriete bij de marathons. “Tot nu toe kan ik deze disciplines nog goed combineren. Mijn hoofddoel voor de Olympische Spelen is de mass-start. Maar als ik mezelf ook plaats voor de drie en de vijf kilometer, is dat mooi meegenomen.”

Favoriet
Volgens haar coach Jillert Anema is Schouten de grote favoriete om naar de Spelen te gaan. “Dit is voor haarzelf een moeilijke situatie. Haar concurrenten willen haar er natuurlijk afrijden.” Voordat Schouten over de Olympische Spelen wil praten, wil ze zich eerst plaatsen. “Ik kan er ook zo naast staan. Mezelf plaatsen is het belangrijkste.”

Tocht der tochten
De meeste Elfstedentochten zijn in februari gehouden. De Olympische Winterspelen zijn ook in februari. Mocht de tocht der tochten eindelijk weer eens gereden kunnen worden, dan moet Schouten kiezen. “Dan wordt het de Elfstedentocht. Dat is een simpele keuze”, zegt Schouten met een glimlach. “De Spelen zijn om de vier jaar. De Elfstedentocht kan nog heel lang op zich wachten.”

 

Reageren via facebook