Ik rook niet meer, al 7 maanden niet. Een E-smoker met batterij 3,7 volt en coils met een weerstand van 1.6 Ohm dient nu als vervanging van de gewoonte. Zo blijf ik op het rechte pad. Er is geen verbranding van stoffen en deze combinatie zorgt voor een veilig gebruik. De nicotine is afgebouwd naar nul. Zoveel mogelijk gebruik ik de plantaardige varianten vloeistof (80%), voor wat het waard is. Omstanders ruiken de damp niet en krijgen geen stoffen binnen.
Toch is het (kennelijk) een probleem waar mensen veel van vinden en weinig van weten. Al die maanden ben ik in de verantwoordingsmodus geweest voor dit gebruik. En dát terwijl ik niet meer rook! Niets is vervelender. Ik merk enige tegendraadsheid bij mezelf, nu van iets positiefs (na ruim 25 jaar volop te hebben gerookt) iets negatiefs wordt gemaakt.
Bij een restaurant-bar in Medemblik werd ik aangesproken door een medewerker. Het was 22.30 ’s avonds en er is nauwelijks een gast binnen. Niets is vervelender. ‘Het mag niet. Als handhavers langs rijden en vanuit hun auto zien dat er binnen rook (dampen) opstijgt kunnen zij alleen op basis daarvan al een boete geven’. Hierover heb ik de Voedsel en Warenautoriteit gebeld: ‘De E-smoker is geen tabaksproduct en daarom niet verboden in publieke ruimten, een bedrijf mag echter wel in zijn huisregels een verbod opnemen. Handhavers moeten eerst concreet en ter plekke bewijzen dat iemand rookt (tabak dus) en kunnen pas dan een boete opleggen’.
Ik bedoel maar, er kan ook nét een kaarsje uitgaan met alle roetstoffen van dien. Hierover heb ik de manager gebeld en deze was tenminste positief coöperatief en zou dit intern bespreken.
Er zijn (nog) geen huisregels op dit punt.
Ik belde een groot hotel-restaurant in Hoorn. Op de website las ik er niks over. Ik blijk in het gehele complex niet welkom met de E-smoker, alleen in de rokersruimte. Daar is de medewerker zeer duidelijk over. Als ik vraag om de reden kent de medewerker deze niet. Ik vraag of ik hierover teruggebeld kan worden. Al snel belt de medewerker en ik ben Welkom mét E-smoker want het management weet de reden niet. Tja.
Bij een brasserie in Medemblik werd ik opnieuw aangesproken, na mijn allereerste trekje al.
Dit keer direct door de eigenaar zelf. Niets is vervelender. Deze heeft in de huisregels op de toegangsdeur wél een verbod op de E-smoker. Dus weliswaar correct, jammer dat meneer aangaf dat ‘gasten’ er last van hebben omdat het ‘lijkt op roken’. Maar zo snel als ik werd aangesproken! Hoe kan dat. Er zaten op dat moment geen vreemde mensen in mijn buurt. Iemand die net naar binnen gaat na te hebben gerookt geeft nog veel tabaksgeur af, maar daar hoor ik niemand over
(terecht). Misschien mag ik wel een deo gebruiken of een beetje parfum verspreiden waar vele malen meer luchtweg irriterende stoffen en geuren in zitten.
U merkt nu enige oplopende agressie op dit punt. Daarom alleen nog deze vraag:
Hoe kan ik, vóórdat ik ergens binnenstap en zonder te worden aangesproken, weten of ik mét
E-smoker welkom ben of niet? Want niets is vervelender.
(Naam inzender bekend bij de redactie)