15.2 C
Medemblik
21 oktober 2020 18:35
Medemblik Actueel.

Scheiden plastic afval complete onzin, kost meer dan het oplevert

MEDEMBLIK – Het huidige systeem van inzamelen van plastic levert nauwelijks een winst op voor het milieu, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens de onderzoekers wordt het ingezamelde plastic verwerkt tot een nieuw basisproduct van “matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is.” Dat leidt uiteindelijk tot het alsnog verbranden van het gescheiden afval, meldt NH Nieuws.

Het planbureau pleit ervoor om het ingezamelde plastic beter te sorteren, waardoor de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog gaat. “Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst”, aldus het CPB.

Recyclen

De bijdrage van het recyclen van plastic aan de reductie van de CO2-uitstoot is volgens de onderzoekers beperkt. Het gaat om hooguit 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. “Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plasticsoep.”

In onze provincie zorgt het scheiden van plastic afval regelmatig ook voor moeilijkheden. Zo ondervinden inwoners van Den Helder vaak overlast van ongedierte vanwege opengescheurde zakken met plastic afval.
 

Reageren via facebook