Medemblik Actueel.

Medemblik aan Zee ...

Eerst parkeerprobleem oplossen dan pas verder praten over stadhuis Medemblik

MEDEMBLIK – Afgelopen donderdagavond praatte de commissie Ruimte over de ontwikkelingen voor de kop van de Nieuwstraat. Wethouder Tigges heeft de gemeenteraad laten weten dat de projectontwikkelaar teruggrijpt naar het winnende plan uit 2014. Daarom agendeerden raadsleden Mark Raat (VVD), Roel Braaksma (Gemeentebelangen), Siem Zeilemaker (PWF) en Bert de Jong (PvdA) het onderwerp voor de commissievergadering.

De vier partijen willen eerst een oplossing voor het parkeerprobleem voordat het plan doorgaat. Ook betreuren zij het wegvallen van de bibliotheek uit de plannen en de verplaatsing van de Rondom-tent. Na een presentatie van de architect en een parkeerdeskundige bleven vragen openstaan. Buurtbewoners Ad Bruinsma en Hans van Woerkom hamerden als insprekers op het parkeerprobleem dat door de gewijzigde plannen alleen maar erger wordt. 

De discussie tussen de partijen richtte zich vooral op het parkeerprobleem. Hoewel er minimaal 111 parkeerplaatsen moeten komen heeft het plan van de projectontwikkelaar er maar 80. De rest wordt afgekocht met een storting in het parkeerfonds. De gemeente zal dan 45 extra plekken creëren bij het busstation en het rode plein. VVD, Gemeentebelangen, PWF en PvdA zien niets in die oplossing. Zij verwachten dat door plaatsen op te heffen het probleem alleen maar erger wordt.

De vier partijen kondigden een motie aan waarin ze de wethouder oproepen met de projectontwikkelaar éérst te praten over voldoende parkeerplaatsen en dán pas over de rest van het plan. Het zal erom spannen of er steun zal zijn voor die motie. Bas Knol van D66 wil ook eerst een parkeeroplossing, maar denkt dat in de toekomst juist minder plekken nodig zijn door bevolkingskrimp.

Volgens Ted de Lange van het CDA zal de parkeerdruk vanzelf afnemen door duurzaamheid en elektrisch rijden. Dat belooft een spannende discussie bij de raadsvergadering van donderdag 5 oktober aanstaande.

Reageren via facebook